De ijskap van Antarctica heeft de afgelopen 25 jaar ruim 2.500 miljard ton ijs verloren. Bijna de helft daarvan smolt na 2012. Een internationaal team van poolwetenschappers stelde vast het ijs op Antarctica sneller is gaan smelten. Vóór 2012 verdween gemiddeld 76 miljard ton ijs per jaar. Tussen 2012 en 2017 ging het om circa 219 miljard ton jaarlijks.
Bij het huidige smelttempo stijgt de zeespiegel jaarlijks 0,6 millimeter. Antarctica bevat in de vorm van ijs het equivalent van een watervolume dat in gesmolten vorm de wereldwijde zeespiegel met 58 meter kan verhogen. Sinds 1992 heeft smeltend ijs in Zuidpoolgebied 7,6 millimeter bijgedragen aan de stijging van de zeespiegel. Dat blijkt uit onderzoek dat vandaag in Nature is gepubliceerd.

De metingen volgen op eerdere schattingen die bekend staan als de Ice sheet Mass Balance Inter comparison Exercise (IMBIE), die in 2011 van start is gegaan. De ijsverliezen worden vanaf 1992 ijsverliezen gevolgd. De onderzoekers wijzen erop dat de metingenreeks te kort is om van een trend te kunnen spreken. Wel zeggen ze dat met een grotere bijdrage van antarctisch smeltijs rekening moet worden gehouden dan tot nu toe werd gedacht. Kustgebieden in de wereld lopen mogelijk een groter risico om door klimaatverandering minder bewoonbaar te worden. Dat schrijft het Australische ABC News.

Een animatie brengt het smelten in beeld:

ABC - The rate of Antarctic melting has nearly tripled in the past five years
  • Deel
Druk af