Anorexia nervosa is een aandoening die mensen steeds verder laat interen op hun reserves en vervolgens vitale onderdelen door niet te eten. De ziekte heeft verstrekkende gevolgen voor de gezondheid van mensen die eraan lijden. Patiënten ‘eten’ onder meer hun eigen hersenen ‘op’. Maar dat proces blijkt omkeerbaar. Dat schrijft Science Daily.

Hersenscan
Onderzoekers aan de universiteit van Dresden gebruikten Magnetic Resonance Imaging (MRI) om een beeld te krijgen van de hersenstructuur van anorexia nervosa patiënten. Ze publiceerden hun resultaten in ‘Biological Psychiatry’ en zijn daarmee de eersten die ‘cortical thickness’, ofwel de dikte van de hersenschors, bij deze groep patiënten onderzochten. "Medici over de hele wereld vinden het verschijnsel van dunner wordende grijze stof in de hersenschors bij acuut zieke patiënten. Wij hebben nu waargenomen dat dit proces volledig kan worden teruggedraaid na succesvolle therapie", aldus professor Stefan Ehrlich.

Bemoedigend
De wetenschappers uit Dresden vergeleken de hersenschors van een grote groep acuut zieke en op lange termijn herstelde patiënten met die van een gezonde controlegroep. Deelnemers aan de studie ondergingen een MRI-scan. Dat gebeurde onmiddellijk na de toelating tot een gespecialiseerde eetstoorniskliniek in Dresden of na een succesvolle behandeling, dat wil zeggen bij volledig herstel van hun gewicht, eetgedrag en menstruatie.

Ongeveer de helft van de patiënten die een behandeling kreeg, ronde deze met succes af. Dat geeft aan hoe moeilijk het voor deze patiënten is om volledig te herstellen. De resultaten van dit onderzoek zijn niettemin hoopgevend voor anorexia-patiënten.

Net als Alzheimer
Professor Ehrlich legt de ernst van zijn bevindingen uit: "We keken niet alleen naar de omvang maar ook naar de ernst van hersenschors verdunning bij anorexia nervosa. De hersenschors van patiënten bleek vergelijkbaar met wat we waarnemen bij de ziekte van Alzheimer. Wel zagen we volledige normalisering van de hersenschors bij op lange termijn herstelde patiënten.".

Ook al zijn de resultaten van deze studie bemoedigend, tal van gevolgen van anorexia nervosa zijn op de lange termijn niet omkeerbaar zijn. Denk bijvoorbeeld aan het verlies van botmassa door osteoporose (botontkalking). Denk dus niet te licht over de ernst van anorexia.

Fotocredits:Charlotte Astrid
Dit artikel afdrukken