Animals Rights bracht vandaag beelden naar buiten van Nederlandse varkensboerderijen waar biggen worden gefokt. De beelden laten zien hoe er op twee boerderijen (volgens Animal Rights in het Brabantse Nuenen en het Gelderse Lunteren) zeugen worden geïnsemineerd, staarten van biggen worden gecoupeerd, hun tanden worden gevijld en bloed- en ontlastingsmonsters worden genomen.
De beelden werden gemaakt door een undercover medewerker van Animal Rights die, naar eigen zeggen, zonder vooropleiding aan de slag kon. Hem werd voorgedaan wat hij moest doen; daarna mocht hij het dan meteen in de praktijk brengen.

Tegenover de NRC verklaarde de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) dat er mogelijk sprake is van strafbare feiten, maar dat er wel meer onderzoek moet worden gedaan. De NVWA noemt de beelden “zeer naar en onaangenaam” en stelt op basis van de video vast dat het schoppen en slaan van de dieren absoluut niet is toegestaan. Het couperen en oormerken van de dieren mag volgens de wet wel; bij die praktijken is het bekend dat de dieren gillen, vult een woordvoerder van de NVWA aan.

De NVWA wil meer onderzoek doen; daarvoor moet Animal Rights de twee veehouders aanmelden. Ook lijkt sprake van routinematig toedienen van antibiotica; dat is een mogelijk strafbaar feit en moet nader onderzocht worden, zegt de toezichthouder.

De beelden zijn volgens Animal Rights in het voorjaar van 2018 gemaakt.


ANIMAL RIGHTS UNDERCOVER IN HART VAN DE VARKENSINDUSTRIE - no logo from Animal Rights Nederland & België on Vimeo.
Animal Rights - Animal Rights undercover in hart van de varkensindustrie
  • Deel
Druk af