Medewerkers van Animal Rights filmden - undercover - bij de West-Vlaamse eierproducent Pyfferoen. Het nachtelijk bezoek leverde beelden op van gewonde, zieke, dode en gestresseerde kippen in een met uitwerpselen vervuilde omgeving. Verder constateerde de dierenwelzijnsorganisatie dat een groot aantal 'scharrelkippen' opgesloten zat in kooien. "De dieren zijn afhankelijk van de eierproducent om toegang te krijgen tot de scharrelvloer. Uit een PV van de dienst Dierenwelzijn blijkt dat de kooien gesloten blijven." Eieren van deze kippen, die als 'scharreleieren' verkocht worden, zijn in feite bedrog en consumentenmisleiding.

Na het naar buiten komen van de beelden heeft de Vlaamse minister van Dierenwelzijn, Ben Weyts, een inspectieteam naar het betrokken bedrijf in Wingene gestuurd. Volgens Weyts moet de landbouwsector in beweging komen om te voorkomen dat er nog meer van dit soort beelden naar buiten komen. "Ofwel volgt de sector in het hoger leggen van de lat met betrekking tot dierenwelzijn, ofwel zal men ten onder gaan", aldus Weyts in De Morgen. "Want ook nu zal het betrokken bedrijf klanten verliezen en commercieel bloeden."



Het is Animal Rights niet specifiek om producent Pyfferoen te doen. De organisatie zet dierenwelzijn in als wapen in de strijd tegen dierlijke producten. Eerder kwam de organisatie met beelden uit een varkensslachterij, kuikenbroederij en runderslachthuis. Dit keer richt zij zich tegen de eiersector. In Vlaanderen wordt twee derde van alle legkippen gehouden in verrijkte kooien. Daarom is Animal Rights een petitie gestart tegen de productie van kooi-eieren en pleit ze er voor geen eieren meer te consumeren. Er zijn genoeg plantaardige vervangers van eieren en vlees. Minister Weyts gaat dat te ver. "Je kan perfect tegen een aanvaardbare prijs en met respect voor dierenwelzijn kippen kweken en eieren produceren. Dat bewijzen talloze bedrijven in Vlaanderen elke dag", zegt hij.

De 'scharreleieren' van Pyfferoen zijn te koop bij Lidl in België. Beter gezegd, ze waren daar te koop. Na het zien van de beelden heeft de discountsuper de samenwerking onmiddellijk stopgezet, aldus De Standaard. Lidl Nederland hoefde zo ver niet te gaan: "Wij betrekken onze eieren van andere leveranciers'', klinkt het op RTL.

De Belgische televisie zendt dinsdagavond een reportage uit waarin presentatrice Cathérine Moerkerke mee gaat tijdens de nachtelijke bezoeken aan het legkippenbedrijf. Te zien om 21.40 op VTM.

Update 10 november, 19:00 uur: er blijkt sprake van een lekenblik op deze stal. Dat ontdekte de Vlaamse minister Ben Weyts. Ik vroeg het na bij een kenner van de legpluimveesector. Zie reactie #1.
Dit artikel afdrukken