Dankzij deze erbarmelijke arbeidsomstandigheden eet jij goedkoop vlees. Zo typeert Blendle een uitgebreide analyse in het Algemeen Dagblad over de woonomstandigheden waaronder arbeidsmigranten in Nederland gehuisvest zijn én gevangen zijn in het web dat uitzendbazen om hen heen creëren zodat ze geen eisen kunnen stellen.

Het Algemeen Dagblad zelf leidt het artikel als volgt in: Arbeidsmigranten in de vleessector worden geregeld door intimidatie en dreigementen onder de duim gehouden. Vanwege hun angst om te praten krijgen autoriteiten nauwelijks een vinger achter misstanden. Over werknemers die elkaar verlinken, machteloze opsporingsdiensten en de vleessector die het allemaal laat gebeuren.

De krant liet een aanvullende analyse achterwege. In andere sectoren is het niet of nauwelijks anders. Dat geldt voor de tuinbouw tot de champignonteelt en voor eenvoudig werk in chipproductie tot verzendbedrijven. Nederland telt in totaal 400.000 arbeidsmigranten, waarvan er slechts 12.000 in de slachthuizen en de vleesverwerkende industrie werken.
AD - Angstcultuur in vleessector: slachterijwerkers zwijgen opgelegd
  • Deel
Druk af