Onder de vlag van milieuorganisatie Greenpeace publiceerden vandaag meer dan 100 onderzoekers uit 18 verschillende landen een verklaring waarin staat dat herbruikbare plastic verpakkingen veilig zijn in het gebruik. Ook tijdens de Covid-19 pandemie.

Kort na het uitbreken van het coronavirus werden overal in de wereld herbruikbare voorwerpen in de ban gedaan. Zij zouden een bron zijn van mogelijke besmetting, dacht men op dat moment. Het gebruik wegwerpmaterialen steeg weer. Dat was een domper, omdat jarenlang is gestreden tegen eenmalig gebruik van spullen vanwege klimaat- en milieuzorgen

Volgens de onderzoekers, onder wie epidemiologen, virologen, biologen, chemici en artsen, kunnen herbruikbare materialen veilig gebruikt worden. Zij baseren hun
stellingname op inmiddels voortgeschreden kennis. Het coronavirus kan op ieder oppervlak in elke openbare ruimte voorkomen. Wil je geen eenmalig plastic gebruiken maar liever je eigen herbruikbare koffiebeker, was die dan regelmatig met zeep.

Volgend jaar wordt een Europees verbod op wegwerpplastics van kracht. Er zijn geluiden dat de verpakkingsindustrie de pandemie gebruikt om te lobbyen tegen deze nieuwe regeling en voor de voordelen van plastic voor eenmalig gebruik.
The Guardian - Reusable containers safe during Covid-19 pandemic, say experts
Reageer
  • Deel
Druk af