Ik noem geen naam. De slager op de foto hierboven staat op een bekende Franse markt in de région Occitanie (het vroegere Languedoc-Roussillon). Hij staat bekend om zijn uitstekende kwaliteit vlees.

Zijn kalf, rund en lam komt van dieren uit de Cevennen, het westelijke gebied boven de Middellandse Zee. Zijn droge worst kan die van Brandt & Levie met gemak aan. Zijn huisgemaakte chipolata-worstjes zijn geweldig.

Vraag aan bewust vleeskopende vakantiegangers in Z-Frankrijk die ook naar de ambachtelijk slager gaan: hebben jullie bij de slager gevraagd of het slachthuis wel OK was?
Je ziet de koeienbil op de toonbank liggen. Voor je ogen snijdt en ontvliest hij het vlees vers uit het grote stuk. Karbonades liggen ook niet gesneden klaar. Ook die krijgen hun vorm voor je ogen. Dit is een ambachtelijke slager zoals je er van droomt. Zijn dieren zoekt hij zelf uit.

Maar .... hij zou best eens gebruik hebben kunnen maken van één van die slachthuizen die L214 als wreed en onprofessioneel ontmaskerde. Dat betekent dus dat ook wij jarenlang van dat vlees hebben gegeten. Dat voelt en eet niet lekker.

Vraag aan bewust vleeskopende vakantiegangers in Z-Frankrijk die ook naar de ambachtelijk slager gaan: hebben jullie bij de slager gevraagd of het slachthuis wel OK was of maken jullie je nergens druk om?

Ik heb het de slager niet gevraagd. Er stonden steeds teveel mensen en ik wilde niet lullig doen. Maar het knaagt. Eén van de video's laat namelijk lammeren zien. Mijn slager heeft uitstekend lamsvlees. Ik heb het dit keer niet gekocht, ook al is het slachthuis gesloten.

Dit artikel afdrukken