Wie de wereld van de dieetgoeroes en voedingsadviessites niet kent, valt bij het lezen van De Eetwijze(r) van de ene in de andere verbazing. Chef-kok en inmiddels voedingswetenschapsblogger Anthony Warner sleurt zijn lezer mee en laat hem kennismaken met een wonderlijke wereld waarin schijnbare feiten in een saus van fantasie aan de man worden gebracht. Warner onderbouwt zijn beweringen wél wetenschappelijk.

De Brit Warner werd opgeleid als biochemicus, maar koos voor een carrière als chef-kok. Op zijn blog The Angry Chef maakt hij zich al jaren druk over de vele onzinnige voedingshypes die rond gaan. Eindelijk bundelt hij zijn zorgen in boekvorm in de De Eetwijze(r).

Warner behandelt bekende voedingsclaims zoals glutenvrij eten, ‘detoxen’ en het gevaar van suiker. Hij neemt je mee naar de oorsprong van de vele claims en gebruikt daarna wetenschappelijk onderzoek en gesprekken met experts om te laten zien waar ze de mist ingaan.

Chemici zullen zich bijvoorbeeld verbazen over het 'alkalisch dieet'. Dat schrijft uitsluitend basische producten voor opdat de pH (de zuurgraad) van het bloed licht basisch blijft. Bloed heeft gemiddeld een pH van rond de 7,3. Hoe de voorstanders het principe uitwerken, is zowel lach- als verbazingwekkend. Volgers van het dieet zien een citroen als basisch en adviseren om ‘dood’ kraanwater levend te maken met een scheutje bleekwater.

Warner doet zijn best om flauwekul-claims te beschrijven zonder meteen in de lach te schieten.Toch krijgen de gangmakers het soms flink te verduren. Hij kan zich vooral niet inhouden als het gaat om gezondheidswebsite Goop van de wereldberoemde actrice Gwyneth Paltrow - gangmaker van de boerenkoolrage in de VS - die boordevol fantasie blijkt te staan.

Een overdaad aan zijsporen haalt de vaart helaas regelmatig uit zijn verhaal. Warner hanteert een ‘impulsief brein’, waarmee hij fictieve gesprekken voert om zijn kant van het verhaal te laten zien. Halverwege het boek gaat hij ook nog eens in op de traditionele Chinese geneeskunde die het startpunt zou zijn van vele voedingshypes, maar daar natuurlijk zelf geen enkele schuld aan kan hebben.

De Eetwijze(r) maakt voor een breed publiek duidelijk welke feiten en fictie er in omloop zijn over voeding. Het laat de lezer achter met een gezonde achterdocht. Een welkom boek, ook voor lezers die alles al dachten te weten maar zich stiekem toch aan de adviezen van hier en daar loslopende goeroes houden.

Op het Food & Nutrition Evenement op 6 november geeft Anthony Warner de lezing The Truth About Fat - Why obesity and weight gain is far more complex than most people think. Kijk voor meer informatie op www.foodandnutrition.nu.
Foodlog-lezers krijgen een korting van €100,- op de toegangsprijs.
Dit artikel afdrukken