De jonge Zweedse arts Eenfeldt verzorgt de site kostdoktorn.se, de eetdokter. Begin augustus liet hij tijdens het Ancestral Health Symposium aan de UCLA in Los Angeles zien hoe snel Amerikanen dik werden en waarom. De video van zijn presentatie kwam enkele dagen geleden online. Komend jaar wordt de conferentie aan Harvard University aan de East Coast gehouden.
Eenfeldt werkt met een variant van het zogenaamde Low Carb-dieet. Hij vertelt tijdens zijn presentatie over dokter Annika Dahlquist die werd aangevallen omdat ze haar patiënten een Low Carb High Fat dieet aanbeval. De Zweedse Gezondheidsraad besloot echter dat het dieet wetenschappelijk onderbouwd is. 23% van de Zweden volgt nu dit dieet.
Eenfeldt ontkent de nadelige invloed van verzadigd vet op onze gezondheid.
Het dieet heeft een nadeel voor mensen die duurzaam willen leven: het vergt dierlijk vet.
In Nederland verdedigt 'dr Frank' van Berkum een andere variant van het Low Carb dieet. Hij werd voor de Tuchtraad van de KNMG gedaagd. De klacht werd op zowel formele als inhoudelijke gronden afgewezen.
In de eerste tien minuten van de video laat Eenfeldt de snelle ontwikkeling van diabetes II in de VS zien.
Dit artikel afdrukken
Eenfeldt ontkent de nadelige invloed van verzadigd vet op onze gezondheid.
Het dieet heeft een nadeel voor mensen die duurzaam willen leven: het vergt dierlijk vet.
In Nederland verdedigt 'dr Frank' van Berkum een andere variant van het Low Carb dieet. Hij werd voor de Tuchtraad van de KNMG gedaagd. De klacht werd op zowel formele als inhoudelijke gronden afgewezen.
In de eerste tien minuten van de video laat Eenfeldt de snelle ontwikkeling van diabetes II in de VS zien.
"Evolution of a Diet Revolution" by Andreas Eenfeldt, MD from Ancestry on Vimeo.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
@James: Ook ik ben al tijden geleden gestopt met het eten van granen. Vermoedelijk is dit tezamen met het vermijden van n6 en de suppletie van magnesium en D3 in de winter de meest effectieve wijziging in mijn voedingspatroon geweest.
Andreas Eenfeldt hoort bij de groep Low Carb aanhangers die inzetten op de insuline vet hypothese.
Deze hypothese staat onder druk aangezien in tegenstelling tot wat wordt gesuggereerd, de insuline resistente vetcel juist FFA’s lekt in plaats van vasthoudt.
In onder andere de Paleo scene wordt dan ook meer en meer afstand genomen van deze hypothese en heerst de veronderstelling dat macronutriënten verhoudingen er minder toe doen.
@Anja en Wouter: Waarom zo weinig eiwit?
Wel de pasta bij de Italiaan kan binnenkort gezonder : http://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf202804v al blijft deze familie de koolhydraten maar mooi beperkt houden tot wat aardappels en wat we via onze groentes meekrijgen. Tarwe hebben we al ruim een jaar geleden afgeschaft en gebruiken in beperkte mate spelt. De mooiste slagroom taarten maak je met spelt bloem. En als je toch aan het lezen bent Anja, Wheat Belly van William Davis MD. Een echte eye opener, zelfs voor mij en ik heb tarwe al bijna een jaar ge"researched"
Interview Tom Naughton met Dr.Davis: http://www.fathead-movie.com/index.php/2011/09/12/interview-with-wheat-belly-author-dr-william-davis/
@ Wouter: beroepshalve houd ik mij aan de principes van het Voedingscentrum, dus 0,8 gram eiwit per kilogram per dag. Aardappelen en volkorenbrood (maar ook peulvruchten, tarwe, rogge, gerst, boekweit enz) vind ik volwaardige koolhydraatleveranciers.
Mijn voedingsadviezen hebben een beperking van de enkel- en tweevoudige koolhydraten (dus ook fructose). Fruit bevat over het algemeen maar weinig pure fructose, volgens mij bestaat honing voor bijna de helft uit fructose.
Maar ondanks dat ik het VC volg, steek ik mijn kop niet in het zand - ik lees ook de boeken en wetenschappelijke publicaties, vooral op het gebied van macronutriënten. Nog interessanter dan de wetenschappelijke achtergrond vind ik de implementering in het dagelijks voedingspatroon. Want zoals meneer Trachet keurig op rijm zegt: "Een bierloos bestaan zonder pasta bij de Italiaan" - dat is pas echt puzzelen.
En zie hier het succes van de massa's zo-doe-je-het-dieetboeken.
@Anja, Carb is niet slecht, maar wel alleen een kCal sluitpost. En als je voor koolhydraten gaat dan graag in de vorm van aardappel of volkorenbrood. Vooral fructose mijden (en dus niet meer dan 2 a 3 porties fruit per dag) is een advies dat ik van Lustig heb overgenomen. Mijn adviezen -en ik ben geen voedingsconsulent- zijn : 1.1 gram eiwit per kg lichaamsgewicht, heel veel groente, maximaal 3 stuks fruit en 1-2 porties zuivel. Ik ben niet bang voor vet, en gebruik koolhydraten alleen dus als sluitpost. Niet echt zoals het voedingscentrum of de gemiddelde diëtist voorschrijft dus. Maar wel in de richting waar consensus over lijkt te gaan ontstaan bij wetenschappers die ik hoog heb zitten. Eenfeldt, Muskiet, Lustig en drFrank zijn allemaal aanhangers van deze 'school'.
@ Dick: Ik geloof niet zozeer in 1 geweldige "macronutriëntenmix", maar voor een bepaalde bevolkingsgroep kun je wel een redelijk algemeen voedingsadvies opmaken. Staffan Lindeberg predikt het Paleolithisch dieet. Vergelijkbaar met Oerdis in Nederland. Er valt zeker iets voor te zeggen, ware het niet dat ik matig zuivelgebruik en veel granen onderdelen vind van een gezond voedingspatroon. Koolhydraten zijn niet slecht - integendeel - mits zij volwaardig zijn (o.a. rijk aan bioactieve stoffen en voedingsvezels).