Teneinde om de super heen te gaan werd deze week een nieuwe en wat mij betreft sympathieke manier van groenten kopen geïntroduceerd: bestelvers.nl.
Het is de bedoeling dat je er straks ook vlees en vis kunt krijgen.
Laten we eens testen of en hoe dit soort concepten onze gebruikelijke kooproutines zal veranderen:
- zou je er bestellen?
- zo nee, waarom niet?
- zo ja, hoe vaak?
- voor welke gelegenheden?
- waar zou je je andere boodschappen halen of vandaan laten komen?
Stiekempjes ben ik het meest geïnteresseerd in de laatste vraag.
Toevoeging (16:50h): het rapport - definitieve naam "Prijsvorming glastuinbouw" - is inmiddels direct toegankelijk.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Het krantenartikel was interessant. Ze profileren zich alsof ze de eersten zijn en het zelf verzonnen hebben, terwijl je overal op internet groenten en fruit kunt bestellen, met of zonder ketenverkorting. Ze willen vooral nicheproducten leveren, zeggen ze. Ze gaan de superverse producten rechtstreeks uit de regio halen en "hebben niks op voorraad liggen". Behalve de talloze nicheproducten uit exotische oorden dan toch. Op hun site hebben ze het zelfs over "minder foodmiles". Met granaatappels uit India? Ooit heb ik wat spullen besteld bij degezondeapotheker.nl en daar kan je ook een aantal exotische producten krijgen (doerians!) en ze leveren granaatappels uit Turkije voor de helft van de prijs van bestelvers.
Zou ik zelf bij bestelvers kopen? Nee. Ik vind het sowieso meer iets voor de horeca dan voor individuele consumenten. Ik ben zeker niet tegen ketenverkorting en al helemaal niet tegen een goed inkomen voor boeren en kwekers, maar dan zou ik liever bij het oerhollandse Van Eigen Erf bestellen.
De directe doorclick is 'verboden' geraakt. Toch maar via de oorspronkelijk link gaan en dan kijken naar de woorden "Prijsvorming in de glastuinbouw'.
Geweldig. Ik kende het niet. En ik woon heel dichtbij het westland... tomaten, paprika's en bloemen. Nog nooit druiven gezien.
Westlandse druiven? Nou en of. Waarschijnlijk sinds de 17e eeuw. Maar groot sinds de 19e in de rassen Frankenthaler, Black Alicante, Muscaat van Alexandrie en Golden Champion. Als je ouders een jaar of 70/80 zijn kennen ze zeker de Frankenthaler nog. Lees meer op deze site.
Het krantenartikel maakt het er niet duidelijker op. Heel verwarrend. Druiven uit het Westland??? Zeker een nichemarkt...