'Anderen halen mij weleens over om iets ongezonds te eten', 'Ik vind het moeilijk om ongezond eten te laten staan' en 'Ik heb te weinig geld om gezonde producten te kopen'. Voor mensen die gezonder zouden willen eten, zijn dit redenen die ze tegenhoudt om het daadwerkelijk te doen.

Van de volwassen bevolking zou ruim 1 op de 3 (36%) graag gezonder willen eten. 58% van de 18-plussers vindt het niet nodig omdat ze vinden dat ze al gezond genoeg eten. Maar 5% houdt zich er niet mee bezig en 1% vindt gezonde voeding niet belangrijk. Van de groep die gezonder wil eten, zegt 87% dat ze goed weten welke voedingsproducten wel of niet gezond zijn. Dat blijkt uit het onderzoek Belevingen van het CBS.

De belangrijkste redenen voor volwassenen om gezonder te eten is om de kans op gezondheidsproblemen of ziekten te verkleinen, lichamelijk fitter te voelen of afvallen, mooier uiterlijk of niet zwaarder worden.

Ongezond eten laten staan moeilijk als anderen dit ook niet doen
Mensen die gezonder willen eten, vinden het vooral moeilijk om ‘nee’ te zeggen tegen ongezond eten als zij met anderen zijn die ongezonde dingen eten. Ruim de helft geeft dit aan. Ongezond eten laten staan bij stress vindt 46% moeilijk en 43% vindt het lastig als er ongezond eten in huis is. Haast hebben of alleen thuis zijn worden elk door ongeveer een derde genoemd.

Nee zeggen tegen ongezond eten, 2022 CBS

Van de mensen met ernstig overgewicht zegt meer dan de helft (54%) gezonder te willen eten. Zij vinden het vooral lastig om ‘nee’ te zeggen tegen ongezond eten in tijden van stress. Ook op momenten dat zij alleen thuis zijn, vinden mensen met ernstig overgewicht het vaker moeilijk om ongezond eten te laten staan.
  • Deel
Druk af