Ananas is één van de meest geschikte fruitsoorten voor de barbecue. Meestal wordt de ananas in plakken gesneden en kort gegrild. Een veel mooier resultaat krijg je wanneer je de ananas in z’n geheel roostert. Een uurtje of anderhalf, regelmatig draaien en inkwasten met gesmolten rumboter!

We leggen de ananas niet rechtstreeks boven de kolen maar ernaast en we grillen met het deksel op de barbecue. Zo kan de vrucht op een lagere temperatuur mooie karameliseren zonder dat hij verbrandt! Je weet niet wat je proeft.

Geroosterde ananas met rumboter en vanille ijs
Ingrediënten:

- 1 ananas
- 200 gram roomboter (ongezouten)
- 200 gram bruine suiker
- 125 ml slagroom
- sap van 1 limoen
- flinke scheut bruine rum

Bereidingswijze:
Smelt de boter samen met de bruine suiker in een pannetje en voeg het limoensap toe. Schenk de slagroom erbij en blijf voorzichtig roeren. Giet nu de bruine rum erbij en proef na een minuutje roeren of er nog een druppeltje bij mag... Draai het vuur uit en laat staan.
Snij de boven- en onderkant van de ananas en verwijder de schil. Maak schuine ‘V’ snedes in de ananas om de pitjes te verwijderen. Op deze manier blijft straks de rumboter langer op de ananas terwijl we de vrucht bedruipen én het ziet er mooi uit!
Leg een paar blokjes rookhout op de gloeiende kolen (ikzelf gebruik hiervoor Smokewood; eikenhoutblokjes van echte whiskyvaten).
Leg de ananas op het rooster naast de kolen en strijk met een kwastje wat rumboter over de ananas en sluit het deksel. Bestrijk de ananas regelmatig gedurende ongeveer anderhalf uur. Neem de ananas van de barbecue en plaats hem rechtop op een schaal.
Verwarm wat rum in een steelpannetje (dit kan op de barbecue). Haal de pan van het vuur en houd een aansteker boven de warme rum zodat deze ontvlamt. Schenk heel voorzichtig wat brandende rum over de ananas zodat de vrucht kort wordt geflambeerd. Zorg dat iedereen het ziet!
Snij hem in 12 parten in de lengte door. Verwijder de kern en steek een spies of satépen in de parten. Serveer met een schaaltje rumboter om te dippen. Erg lekker met een bol vanille ijs en een fijngesneden rode peper!

Tip:
Leg in plaats van eikenblokjes een paar stukjes van de schil op de gloeiende kolen om een licht rookaroma te krijgen. Een beetje rook doet altijd wonderen wanneer je met zoete vruchten, zoals ananas, werkt

Fotocredits: Ralph de Kok
Dit artikel afdrukken