Dus donderdagavond klokslag 20:30 uur zat heel coeliaak Nederland aan de buis gekluisterd. Weliswaar deed een aantal coeliaken dat om het lijdensverhaal van de here Jezus in gezang tot leven gebracht te zien worden, maar de rest stemde af op het derde net met De Dienst.
De glutenvrije hype
Het Paasverhaal is net zo'n hype als deze Keuringsdienstaflevering over de glutenvrije hype. Er kwam geen enkele coeliaak aan het woord. Het noemen van deze ziekte in een glutenvrij kookklasje van een groen bloggende juffrouw maakte de deelnemers kirrend aan het giechelen, want: ‘nee, dat hadden ze niet hoor! ‘ Ze aten best wel eens een aardappeltje of een koekje!
Maar de rest van Nederland denkt dat aanstelleritis en coeliakie twee namen zijn voor dezelfde ziekteStortvloed aan commentaren
De aflevering was koud afgelopen of het regende commentaren op internet en facebook. De meeste coeliaken voelden zich allemachtig in hun hemd gezet. Heb je verdorie een ziekte die zich aan de mensen maar moeilijk laat uitleggen, komt zo’n stelletje quasi journalistieke komedianten met een klasje halfgare besnorde geitenwollen kooktroela’s op de proppen!
Blikkie glutenvrije ananas
Een enkeling durfde te bekennen dat het stukje over de glutenfabricage en het brouwen van glutenvrij bier ‘best interessant’ was. Goed. De aflevering ging over broodbuiken en voedselzandlopers, Professor Fred Brouns mocht een onduidelijk verhaal vertellen (wat vertelde hij eigenlijk?) en de broodverkoopster belde haar baas want zij wist ook niet hoe het zat. De Duitse PR-medewerkster van de fabrikant van thuistesten was eerlijk: handig zo’n hype want je verkoopt er meer tests door.
En een verkoper van glutenvrije levensmiddelen verkocht een blikkie glutenvrije ananas. Want de mensen vragen daarom…..
Als ik bij de grootgrutter loop lees ik alle etiketten met zorg. Want ik heb niet gevraagd om thee met gluten en limonadesiroop met gluten en ketjap met gluten. Kunnen ze daar niet eens een aflevering over maken? Waarom zit er eigenlijk gluten in cornflakes? Die horen toch van mais gemaakt te worden?
Wij coeliaken weten natuurlijk allang hoe het zit met die gluten. Maar de rest van Nederland denkt dat aanstelleritis en coeliakie twee namen zijn voor dezelfde ziekte. Toch jammer…..
En omdat ik er een beetje chagrijnig van ben geworden krijg ik trek in een borrel. In mijn jonge jaren werkte ik als cocktailshaker in een hippe tent. Daarom een recept voor een lekkere sterke cocktail. Met ananas! Vers, dus gegarandeerd ZONDER gluten. Van de rest van de ingrediënten moet u even de etiketten goed lezen!
Piña colada
Nodig:
- Blender
- IJsklontjes, stukgeslagen
- Blikje kokosmelk 400cc
- Witte rum
- Verse ananas
Hoe maak je het:
Schil de ananas en snij hem aan plakken. Doe drie dikke plakken in de blender samen met een flinke plens rum en de kokosmelk. (sommige recepten doen er condensmelk bij, maar dat vind ik vies). Laat de blender draaien tot je een mooie gladde cocktail hebt, maar niet te lang want dan wil het soms schiften. Je hebt nu genoeg om je flink te bezatten.
Dan heb je morgen een kater, en dat is zo’n beetje hetzelfde als een coeliaak zich voelt nadat hij gluten heeft binnen gehad. Maar lekker is het wel, net als een lekkere verse ciabatta met pesto en goeie mozzarella.
De rest van de ananas kan je bij je ontbijt eten. Goed tegen de kater.
Fotocredits: 'Piña Colada', Weekendmixer
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
#19: FODMAPS is een interessant onderwerp. Maar het zijn niet alleen fructanen, FODMAPS kunnen ook uit ander bronnen komen:
- de kunstmatige zoetstoffen sorbitol (E420), mannitol (E421), maltitol (E965) en xylitol (E967), die bijv. vaak in kauwgum en suikervrij snoep zitten.
- high-fructosestroop, dat aan ontelbare producten is toegevoegd
- lactose uit (niet aangezuurde) melk
- oligofructose die aan probiotische drankjes wordt toegevoegd als voedingsbodem voor de probiotica.... het is maar welke bacterie profiteert hiervan...
Hier een artikel over bromelaïne en gluten.
@Fred, #8, het is makkelijk om Dr Davis en zn Wheat Belly boek af te kraken; in het grijze gebied tussen 'waanzin en wetenschap' beweegt hij richting pseudo-wetenschap.
Maar daarmee negeer je een hele interessante vraag: Waarom spreekt dit zo aan? Als iets aanspreekt, dan zit er meestal (voor sommigen althans) een bruikbaar element in, ook al is dat element soms totaal anders dan op het eerste gezicht blijkt.
Ik verklaar het succes van Wheat Belly uit twee aspecten; koolhydraten en FODMAPs.
Het eerste aspect is makkelijk; het dieetadvies van Davis is gewoon de zoveelste Atkins variant, en daarvan beseft inmiddels iedereen dat Atkins (cq Taubes) op de één of andere manier toch een punt hebben. 'It's the carbs, stupid.' :-)
Het tweede aspect krijgt in Nederland nog niet helemaal de aandacht die het verdient. FODMAPs (Fermentable Oligo Di Mono-saccharides And Polyols; simplistisch gezegd complexe suikers en vezels die bacteriele overgroei veroorzaken in de dikke darm) vormen een robuuste hypothese om allerlei IBS-klachten te verklaren als er geen andere voordehandliggende verklaring is.
Het interessante is, dat tarwe vol fructanen zitten, een bekende FODMAP (rogge bevat nog meer), terwijl spelt relatief arm is aan fructanen (rijst en aardappels bevatten helemaal geen fructanen). Voor mensen die IBS hebben, is stoppen met tarwe en verwante graansoorten en die vervanegn door rijst/aardappels/minder koolhydraten een controversieel maar wetenschappelijk onderbouwd dieet advies.
Voor de goede orde; met gluten heeft dat niet zoveel te maken. Coeliakie is een ander ziektebeeld.
Niet veganistisch #17 Doel je misschien op het gebruik van vislijm om de wijn te klaren? Volgens wikipedia wordt dat ook bij bier gebruikt.
Ik heb bier nooit lekker gevonden, sinds kort is duidelijk waarom. Gelukkig ben ik niet veganistisch. Want lang niet alle wijn is veganistisch. Bier dan weer wel.....
Gezien de brede toepassing van gluten in voedingsmiddelen en de mogelijkheid om op latere leeftijd glutengevoeligheid te ontwikkelen, is het een goed te weten dat wijn glutenvrij is.
Dit in tegenstelling tot bier.