De veelgeprezen Keuringsdienst bracht gisteravond een aflevering over gluten. In diverse Facebookgroepen werd al dagenlang met spanning uitgekeken naar deze uitzending. De oerspannende trailer dook overal op.

Dus donderdagavond klokslag 20:30 uur zat heel coeliaak Nederland aan de buis gekluisterd. Weliswaar deed een aantal coeliaken dat om het lijdensverhaal van de here Jezus in gezang tot leven gebracht te zien worden, maar de rest stemde af op het derde net met De Dienst.

De glutenvrije hype
Het Paasverhaal is net zo'n hype als deze Keuringsdienstaflevering over de glutenvrije hype. Er kwam geen enkele coeliaak aan het woord. Het noemen van deze ziekte in een glutenvrij kookklasje van een groen bloggende juffrouw maakte de deelnemers kirrend aan het giechelen, want: ‘nee, dat hadden ze niet hoor! ‘ Ze aten best wel eens een aardappeltje of een koekje!

Maar de rest van Nederland denkt dat aanstelleritis en coeliakie twee namen zijn voor dezelfde ziekte
Stortvloed aan commentaren
De aflevering was koud afgelopen of het regende commentaren op internet en facebook. De meeste coeliaken voelden zich allemachtig in hun hemd gezet. Heb je verdorie een ziekte die zich aan de mensen maar moeilijk laat uitleggen, komt zo’n stelletje quasi journalistieke komedianten met een klasje halfgare besnorde geitenwollen kooktroela’s op de proppen!

Blikkie glutenvrije ananas
Een enkeling durfde te bekennen dat het stukje over de glutenfabricage en het brouwen van glutenvrij bier ‘best interessant’ was. Goed. De aflevering ging over broodbuiken en voedselzandlopers, Professor Fred Brouns mocht een onduidelijk verhaal vertellen (wat vertelde hij eigenlijk?) en de broodverkoopster belde haar baas want zij wist ook niet hoe het zat. De Duitse PR-medewerkster van de fabrikant van thuistesten was eerlijk: handig zo’n hype want je verkoopt er meer tests door.

En een verkoper van glutenvrije levensmiddelen verkocht een blikkie glutenvrije ananas. Want de mensen vragen daarom…..

Als ik bij de grootgrutter loop lees ik alle etiketten met zorg. Want ik heb niet gevraagd om thee met gluten en limonadesiroop met gluten en ketjap met gluten. Kunnen ze daar niet eens een aflevering over maken? Waarom zit er eigenlijk gluten in cornflakes? Die horen toch van mais gemaakt te worden?

Wij coeliaken weten natuurlijk allang hoe het zit met die gluten. Maar de rest van Nederland denkt dat aanstelleritis en coeliakie twee namen zijn voor dezelfde ziekte. Toch jammer…..

En omdat ik er een beetje chagrijnig van ben geworden krijg ik trek in een borrel. In mijn jonge jaren werkte ik als cocktailshaker in een hippe tent. Daarom een recept voor een lekkere sterke cocktail. Met ananas! Vers, dus gegarandeerd ZONDER gluten. Van de rest van de ingrediënten moet u even de etiketten goed lezen!

Piña colada
Nodig:
- Blender
- IJsklontjes, stukgeslagen
- Blikje kokosmelk 400cc
- Witte rum
- Verse ananas

Hoe maak je het:
Schil de ananas en snij hem aan plakken. Doe drie dikke plakken in de blender samen met een flinke plens rum en de kokosmelk. (sommige recepten doen er condensmelk bij, maar dat vind ik vies). Laat de blender draaien tot je een mooie gladde cocktail hebt, maar niet te lang want dan wil het soms schiften. Je hebt nu genoeg om je flink te bezatten.

Dan heb je morgen een kater, en dat is zo’n beetje hetzelfde als een coeliaak zich voelt nadat hij gluten heeft binnen gehad. Maar lekker is het wel, net als een lekkere verse ciabatta met pesto en goeie mozzarella.

De rest van de ananas kan je bij je ontbijt eten. Goed tegen de kater.

Fotocredits: 'Piña Colada', Weekendmixer
Dit artikel afdrukken