Een oud stukje Amsterdam gaat op de schop. Het Food Center aan de Jan van Galenstraat. Een en twintig hectare grond. De gemeente is op zoek naar projectontwikkelaar. Het is niet zo dat het ‘Food’ karakter gaat verdwijnen. Er wordt een beetje doorgezet wat er al is. Groothandelsbedrijven, meer restaurants, culturele evenementen in de nog te restaureren markthal en uiteraard: woningen. De geschiedenis van de marktplaats begon als centrum van groente en fruit. Later ook nog vlees en vis. Laten we zeggen: het begon met vers. Nu is het meer een algemeen levensmiddelen assortiment wat er verhandeld wordt.

Als je de nota’s van de gemeente bekijkt met als centraal thema ‘De buik van Amsterdam” dan mis je die 'grotere visie'. Het blijft een beetje steken in meer van hetzelfde. Beetje opknapwerk, woningen, restaurantje hier en daar en het is aan je projectontwikkelaar om het verder maar vorm te geven. Maar projectontwikkelaar maken meters en geen visie of vernieuwende ideeën. Dus ben ik bang dat we hier een kans gaan missen. Eerst een beetje meer visie graag.

Stad en land
We hebben ooit de stad in het land gebracht, het wordt tijd het land weer wat in de stad te brengen. Vanuit ‘Kijk of het klopt’ van De Kloppende Keuken, waarover in april vanuit datzelfde Amsterdam, is de gedachte burgers en consumenten meer te betrekken en te interesseren bij hun voeding. Wat het is, waar het vandaan komt, wat er bij komt kijken, hoe je er mee omgaat, om een paar gebieden te benoemen. Dus lijkt het mij een beter idee om niet de handel in voedsel centraal te stellen, maar de verhouding van mensen tot voeding. Juist nu kun je die oude centrale markthallen weer een plek te maken waar het allemaal gebeurt. Middenin de stad op nota bene 21 hectare!Ik denk aan meer aan een permanente en eetbare voedingstentoonstelling, met alles wat er op voedingsgebied te bekijken en te beleven is, dan aan weer een groothandelscentrum. Die zet je gewoon aan de rand van de stad. Da's logistiek bovendien veel 'duurzamer'.
Maar goed, het zal wel om geld draaien. Stenen leveren meer op dan leuke dingen voor de mensen.

Een ander plan
Er moeten binnen Foodlog mensen zijn met ideeën, invloed, ervaringen, achtergronden waarmee we een poging kunnen wagen om de gemeente te overtuigen het nu een anders te doen. Dat er een andere mogelijkheid is. Een interessantere en inspirerender. Met een idee dat over morgen in plaats van over gisteren gaat. Misschien is er op Foodlog wel een verdwaalde projectontwikkelaar die het ook eens anders wil aanpaken.
Laten we eens kijken of mijn ‘cri de coeur’ zin heeft.
Dit artikel afdrukken