Het thema van het ASFH van dit jaar is het verband tussen de (post)koloniale tijd en voedselroutes. Centraal staan het samen creëren, onderhandelen en het tegengaan van transnationale voedselsystemen.

De koloniale tijd heeft veel effect gehad op mensen, culturen en landen en ook nu nog drukt het een stempel op bestaande voedselroutes. Koloniale heersers legden de gekoloniseerden bepaalde voedselsystemen op waarbij de heersers rijker werden en de gekoloniseerden juist uitgebuit.

Door de complexe en problematische historie zijn koloniale voedselroutes een belangrijk thema bij de internationale voedselproductie en consumptie. Voedselgeschiedenis en(post)koloniale geschiedenis houden daardoor nog steeds verband met elkaar. Theorieën over exploratie en exploitatie geven hierbij meer inzicht in deze verbanden en de effecten op de moderne tijd.

De keynote lezing wordt gegeven door Katarzyna Cwiertka die ingaat op het voedselregime tijdens de Japanse overheersing van Korea in 1910. Zij is hoogleraar Modern Japanese Studies aan de Universiteit van Leiden.

Daarnaast gaan verschillende panels dieper in op onderwerpen die aansluiten bij het thema. Panel 1 bespreekt de trans-Atlantische nalatenschap van de slavernij. Het tweede panel praat over het nationale beleid en (de)kolonisatie en het derde panel behandelt de bezigheden van de postkoloniale voedselindustrie. Tussendoor staat er nog een intermezzo over de voedselroutes in Nederland op het programma. Vanzelfsprekend is er ruimte ingepland voor lunch- en koffiepauzes.

Informatie
Datum: 15 en 16 november 2019
Tijd: 15 november 09:00-17:30, 16 november 09:00-12:30
Prijs: €90,- voor niet-leden, €45,- voor studenten en leden van Allard Pierson
Locatie: Universiteit van Amsterdam, Singel 411, Amsterdam
Aanmelden: Je kunt jezelf aanmelden via deze link.

Voor meer informatie over het programma kijk je op de website.
Dit artikel afdrukken