Het Symposium on the History of Food gaat over de historische relatie tussen voeding, gezondheid en cultuur. Het heeft als doel het debat en onderzoek te stimuleren en de kloof tussen verschillende disciplines te overbruggen. Het symposium wordt georganiseerd door Special Collections UvA en Amsterdam School of Historical Studies, beide van de Universiteit van Amsterdam en Social & Cultural Food Studies van de vrije Universiteit Brussel.

Programma
Op vrijdag 16 november zal David Gentilcore de keynote speaker zijn. David Gentilcore schreef in 2015 een indrukwekkend boek over voeding en gezondheid in het moderne Europa. De titel van zijn keynote speech zal zijn 'Drinking Water in Italy: Element, Aliment, Medicament'.

In de paneldiscussie over 'Nutritional Science and its Applications' treedt Peter Schollier aan, docent Geschiedenis aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB). Hij gaat het hebben over waarom obesitas vandaag een universeel probleem is, ondanks de vorderingen van de voedingswetenschap en de sinds een eeuw geïntensiveerde voedselaanbevelingen. Lisa Haushofer, promovenda aan de universiteit van Harvard, gaat het hebben over de opkomst van de moderne voedingswetenschap. Adele Hite, voedingsepidemioloog, diëtist en PhD-student in communicatie, retorica en digitale media zal vertellen over het kantelmoment in de VS, toen de definitie ‘gezond dieet’ verschoof van een dieet dat ziekten van voedingstekorten zou voorkomen naar een dieet dat chronische ziekte zou voorkomen.

De tweede panelsessie van de dag draait rondom '(Not) (Not) in Control: Diets and Bodily Discipline'. Sprekers zijn Carla Cevasco, Emma Hilborn en Zofia Boni.

Johannes van Dam-prijs voor Alice Waters
De dag eindigt met de prijsuitreiking van de Johannes van Damprijs 2017 aan Alice Waters. Alice Waters (1944) is een van de invloedrijkste chefs van de Verenigde Staten. Niet in de laatste plaats om haar activisme: al sinds de jaren '60 inspireert ze wereldwijd mensen om verse, lokale en seizoensproducten te gebruiken.

Redactie
Word lid

Fijn dat je Foodlog leest! Dit artikel is gratis. Wil je dat wij kunnen blijven bestaan? Steun ons dan en word lid. Dat kan al vanaf €5,- per maand.


Zaterdag 17 november start de dag met een debat over de voorschriften voor voeding en volksgezondheid met Peter Scholliers, Josep L. Barona, hoogleraar Geschiedenis van de wetenschap aan de Universidad de Valencia en Efrat Gilad, promovendus in de internationale geschiedenis aan het Graduate Institute for International and Development Studies.

Het symposium wordt afgesloten door Irene Zwiep, Universiteit van Amsterdam.

Klik hier voor het totale programma.

Informatie
Datum: 16 en 17 november 2018
Tijd: vrijdag: 09:00 – 17:30 uur, op zaterdag 09:00 – 13:00 uur.
Locatie : Aula van de Universiteit van Amsterdam, Singel 411, 1012 XM
Prijs: €90, student €50, Special Collections of the University of Amsterdam-vrienden €45

Inschrijven kan via deze link.
Dit artikel afdrukken