De Amsterdamse krant Het Parool meldde zaterdagmiddag dat die drie ideeën het resultaat zijn van de Urban Agriculture Summit die werd gehouden op initiatief van de Amsterdamse Innovatie Motor (AIM). De summit werd gesteund door Philips en accountants- en advieskantoor Deloitte.

De gemeente beoogt een winstgevende stadslandbouw in de stad, met korte lijnen tussen boer en consument.

Ondernemers, logistieke bedrijven, technici en investeerders uit Amsterdam en het Westland bedachten de drie ideeen die nader zullen worden uitgewerkt. Besloten werd dat de aardbei het symbool van stadslandbouw in Amsterdam moet worden. Het mag niet zomaar een aardbei worden, maar eentje die de goede smaak vertegenwoordigt. Deze 'Amstelberry' moet onder led-licht kunnen groeien in leegstaande kantoorpanden in de stad.

De summit-gangers bedachten tevens dat er genoeg brandnetels in de stad groeien. Die kun je doodspuiten, maar je kunt er ook hennep van echte Amsterdamse 'nederbrandnetels' van maken. De krant betitelt deze netels als een 'goedkope' grondstof voor de hippe Amsterdamse mode-industrie.

De markthal van het Food Center Amsterdam in de Jan van Galenstraat zou weer de aanlandplek voor boeren uit de stad moeten worden.

Tijdens een bijeenkomst in mei op het hoofdkantoor van ABN AMRO in mei jl. verklaarde voormalige Transforumdirecteur Henk van Latensteijn dat dergelijke initiatieven niet moeten worden gezien als een oplossing voor het wereldvoedselvraagstuk. Het zijn rendabele vormen van tuin- en landbouw die appeleren aan de behoefte van rijke stadsbewoners enerzijds en anderzijds handig gebruik maken van de leegstand van kantoorpanden. Hij bekritiseerde de cynische houding van boeren en tuinders die stellen dat Nederlandse boeren nu al teveel maken om een inkomen uit hun teelt te halen. Stadsboeren zijn geen boeren maar ondernemers die zien waar geld te verdienen is met land- en tuinbouw.
Nederlands meest bekende tuinder Rob Baan stelt bij herhaling dat stadslandbouw reeds in het Westland plaatsvindt.

Fotocredits: Juicy, Roger Smith
Dit artikel afdrukken