Het European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction publiceerde deze week zijn European Drug Report 2015: Trends and Developments. In het rapport schetst de organisatie de dynamiek van de Europese drugsmarkt, het aanbod en drugsgebruik en de sociale en gezondheidsconsequenties.

Het EMCDDA onderzocht onder andere het rioolwater van 50 Europese steden op sporen van 5 populaire drugs. Het screenen van rioolwater blijkt een effectieve meetmethode naar reëel drugsgebruik.

Amsterdam staat bovenaan de lijst voor sporen van marihuana en ecstacy. Londen voert de lijst aan voor wat betreft het cocaïnegehalte in het afvalwater.

De positie van Amsterdam als Europese wiet-hoofdstad is onaantastbaar. Met een gemiddeld dagelijks gebruik van 469,4 mg per 1.000 inwoners steken de Amsterdammers met kop en schouders boven de nummer 2 uit
Londen grootgebruiker cocaïne
Gemiddeld spoelden Londense cocaïnegebruikers in 2014 per dag 737 mg cocaïne per 1.000 Londenaren weg. Het gebruik piekt op vrijdag en zaterdag en valt dan drastisch terug. In Amsterdam en Antwerpen, nummers 2 en 3 voor cocaïnegebruik, stijgt het gebruik juist nog verder op zondag. In Amsterdam gaat het om een gemiddeld daggebruik van 716 mg, in Antwerpen om 632 mg.

Londenaren hebben een uitgesproken voorkeur voor cocaïne, maar gebruiken maar weinig andere drugs. Op de lijst van ecstasy-gebruik staat Londen op de vierde plaats, maar voor de andere drugs (amfetaminen, methamfetaminen en marihuana) scoort de Britse hoofdstad nul. Dat is in overeenstemming met meer onderzoek dat zich in Groot-Brittannië de meeste cocaïne-gebruikers bevinden, schrijft The Independent.

Amsterdam wiethoofdstad
De positie van Amsterdam als Europese wiet-hoofdstad is onaantastbaar. Met een gemiddeld dagelijks gebruik van 469,4 mg per 1.000 inwoners steken de Amsterdammers met kop en schouders boven de nummer 2, Barcelona, uit. Daar staat het gemiddeld gebruik op 165,7 mg per 1.000 inwoners. In de top-10 van wietgebruikende steden staan ook nog Utrecht en Eindhoven, met respectievelijk 94 en 92,5 mg.

Ook op het gebied van ecstasy is Amsterdam de hoofdstad van Europa
Ook op het gebied van ecstasy is Amsterdam de hoofdstad van Europa. Gemiddeld vonden de onderzoekers 150,5 mg per 1.000 Amsterdammers in het afvalwater terug. Voor de nummers 2 en 3, Eindhoven en Oslo, was dat 86 mg en 76,1 mg. Oslo bleek de Europese ranglijst aan te voeren voor wat betreft het gebruik van methamfetaminen: 237,4 mg per 1.000 inwoners. Dresden, nummer 2, kwam op 133 mg, het Finse Savonlinna op 31,6 mg.

Een laatste opvallend Nederlands drugsfeit: in Eindhoven zijn ze erg dol op amfetaminen. Na Antwerpen scoort onze Lichtstad een tweede plaats op de Europese lijst.

Fotocredits: '27 Amsterdam', Klaus Nahr
Dit artikel afdrukken