Volgens het RIVM klopt die conclusie niet. Vandaag laten de onderzoekers weten dat het wetenschappelijk blad Soil Use & Management hun bevindingen heeft getoetst en wetenschappelijk in orde heeft bevonden. Daarom zijn hun bevindingen nu in het blad opgenomen.
In plaats daarvan wordt gebakkeleid over een model dat in zijn tijd vermoedelijk het best mogelijke was, maar door nieuwe en meer ervaringen inmiddels verouderd moet hetenRoostervloeren
Dit nieuws is de jongste zet in een dossier dat steeds maar voortsleept. Eerder dit jaar analyseerde Foodlog het verloop van het dossier als een uit de hand gelopen relatie tussen overheid en boeren. Het beleid is ooit gemaakt om de ammoniakproductie van de roostervloeren van Nederlandse melkveehouders te compenseren. Door poep en pies van de koe bij elkaar te laten lopen ontstaat de zogeheten drijfmest, die meer ammoniak produceert dan nodig is. In oudere stalssystemen werd vaste mest geproduceerd die veel minder ammoniak uitstoot. Het zou dan ook aan te bevelen zijn te kiezen voor moderne 'oude' stallen.
Stalsysteem staat haaks op natuurbeleid
Eigenlijk zou de discussie dan ook moeten gaan over het type stal dat gewenst is. In plaats daarvan wordt gebakkeleid over een model dat in zijn tijd vermoedelijk het best mogelijke was, maar door nieuwe en meer ervaringen inmiddels verouderd moet heten. Omdat er echter veel beleid en maatregelen op gebaseerd zijn, heeft herijking grote juridische consequenties in de vorm van claims door boeren. Daarom is het moeilijk het beleid te herijken. Deze complicatie leidt enorm af van de wezenlijke vraag: moet Nederland het aantal roostervloeren in melkveestallen niet beperken?
Vanuit het oogpunt van technische innovatie en schaalvergroting is destijds een keuze voor een stalsysteem dat haaks staat op het natuurbeleid dat pas later in zwang kwam en werd aangescherpt. Toen was het echter te laat om de vele duizenden reeds gebouwde stallen nog aan te passen. Nog steeds worden nieuwe stallen met roostervloeren gebouwd. Inmiddels zelfs met open wanden zodat de ammoniak meteen kan ontsnappen; bij varkensstallen is zoiets niet toegestaan. Om ook moderne Nederlandse boeren met roosterstallen een oplossing te kunnen bieden, vond boer Klaas Wolters een alternatief systeem uit om mest uit te rijden dat beter voor de bodem zou zijn dan drijfmest die door het geldende beleid verplicht moet worden geïnjecteerd. Bodemgezondheid en insectenleven zijn voor een groeiende groep boeren een reden om zich tegen het geldende ammoniakbeleid te verzetten.
Het persbericht van de onderzoekers luidt:
De daling van Nederlandse ammoniakemissies is niet overtuigend aangetoond. Dat is een van de conclusies van de publicatie A volatile discourse – reviewing aspects of ammonia emissions, models and atmospheric concentrations in The Netherlands in het wetenschappelijke tijdschrift Soil Use and Management. Die conclusie staat haaks op een eerder gepubliceerd Wagenings artikel in hetzelfde tijdschrift. Het nieuwe artikel van Jaap Hanekamp, Matt Briggs en Marcel Crok komt voort uit de door hen uitgevoerde ammoniakreview onder de vlag van V-focus.
De Wageningse onderzoekers stelden in 2016 dat overtuigend is aangetoond dat lage-emissie technieken (bijv. mestinjectie) de ammoniakemissies sterk verlaagt. Het nieuwe artikel laat zien dat deze claim onjuist is. Alle data waarop deze conclusie gebaseerd is, zijn niet meer beschikbaar en de gerapporteerde emissiefactoren zijn dus niet na te rekenen. Hanekamp et al tonen bovendien aan dat er substantiële onzekerheden gemoeid zijn met de gebruikte methode. Die onzekerheden werken door in de nationale emissiecijfers, maar zijn niet of nauwelijks gerapporteerd. Emissies zijn daarom mogelijk minder afgenomen dan de berekeningen suggereren. Die conclusie wordt versterkt door een andere conclusie in het artikel, dat ammoniakconcentraties sinds 1993 geen duidelijke trends omhoog om omlaag laten zien.
Ammoniakconcentraties lager
Hanekamp et al hameren er bovendien op dat de ammoniakconcentraties structureel worden overschat. De ammoniakmetingen worden in Nederland namelijk op een onjuiste manier gemiddeld, door het gemiddelde te gebruiken in plaats van de mediaan. Correctie daarvan leidt ertoe dat de ammoniakconcentraties in de lucht tientallen procenten lager liggen dan door de overheid wordt gerapporteerd. Vermoedelijk betekent dit dat de ammoniakemissies en -depositie in Nederland lager zijn dan gedacht.
Staatssecretaris Martijn van Dam schreef eind 2016 nog in een brief aan de Kamer: “Uit de internationale review [het Sutton-rapport, red.] bleek dat het kennisinstrumentarium dat Nederland inzet in de hele kennisketen wetenschappelijk goed is onderbouwd.” Met de publicatie van dit SUM-artikel is die conclusie niet langer houdbaar.
Het artikel in SUM is een internationale peer-reviewed uitwerking van het eerder gepubliceerde rapport Ammoniak in Nederland, Enkele Kritische Wetenschappelijke Kanttekeningen.
Hanekamp, J.C., Briggs, W.M., Crok, M. 2017. A volatile discourse – reviewing aspects of ammonia emissions, models and atmospheric concentrations in The Netherlands. Soil Use and Management doi: 10.1111/sum.12354.
Op 8 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Waarom niet Gert Jan Monteny eens om een mening gevraagd, jarenlang bij het onderzoek betrokken geweest. Net als ik zullen er ook vele andere studenten zijn geweest die voor NMI en IMAG allerlei ammoniakmetingen hebben gedaan.
Overigens had onze Kop-hals-romp met aanbindstal ook al roosters op de putten en werden de theelepeltjes zwart als er mest gereden werd. De geweldige vaste mest lag wijd en zijd bij de bedrijven aan de kant van de sloot om de zeik weg te laten lopen.
Ik heb zelf nog eens een dikke flats in m'n gezicht gehad toen ik bij het handmatig uitmesten de hoek om kwam. Wel van een knecht overigens, enige jaren later waren we een echt familiebedrijf zoals Hans van Grinsven het graag ziet en werden wij ook ingezet voor dat soort werk. Lang leve het Ot en Sien tijdperk.
Arnold, je houdt een lang verhaal. Ik geloof dat je zegt: die roostervloer was 'een beetje dom'. Dat denk ik ook.
Dick De laatste poging. Er waren partijen in ons land, in het verre verleden, die aankaarten dat ammoniak in de lucht een ramp was, er zouden in het jaar 2000 geen bomen meer in Nederland staan. Links NL. greep dat aan want daar konden ze zich mee profileren. Misschien hadden ze het zelf wel georganiseerd. Het linkse, toenmalige NOS, journaal liet om de haverklap een giertank door onze huiskamer gaan met uitgebreide doemscenario's. Zo was men de publieke mening aan het kneden om toekomstig beleid aanvaardbaar te doen lijken. Men had een instrument nodig om die verrekte sector op de knieën te krijgen. Is de politiek naar de WUR gegaan met een zak geld. Waarvoor een voorgesteld onderzoek moest worden gedaan onder voorwaarde van een opgelegde uitkomst? Op zich hadden ze gelijk dat er wat moest gebeuren, en de politiek is onmachtig dus de botte bijl. Maar als je dat doet op oneigenlijke argumenten en daaraan gekoppelde maatregelen verspeel je het credit. Politiek moet er zijn om de randvoorwaarde voor ontwikkelingen, op eigenlijke grond, te formuleren. De processen te bewaken en ondernemers het te laten uitvoeren. Als partijen het speelveld goed invullen, elkaar informeren over de te volgen weg naar het gestelde doel ontstaat er draagvlak en verantwoordelijkheid. Dick de hele voedselproductie kolom is het natuurlijk denken verleerd, hier op F.L. is genoegzaam uitgelegd hoe dat is ontstaan, holistische aansturing en andere belangen. En in dat oog had de roostervloer er nooit mogen komen maar vanuit een sector die op het verkeerde been gezet werd, en ook oneigenlijke interne korte termijn belangen de boventoon gaan voeren, krijg je deze ontwikkelingen. Wanneer staan de sterke mensen op die weten vanuit kennis denken te weten hoe het moet, en zijn instaat de massa die verlangt naar veranderingen mee te krijgen. Is het een idee dat mensen uit verschillende geledingen uit onze maatschappij die zeer innovatieve realistische ideeën hebben zich eens terugtrekken om zaken eens uit te werken? Als voorbeeld: Een deltaplan gezonde voeding verder uitwerken. Deskundigen zeggen nu al dat zo`n plan zichzelf bekostigt, hier liggen kansen. Met Ecologische, Sociale, Humane gezondheid en Economische winst.
Wat ik interessant vind is dat men in Vlaanderen ongeveer dezelfde ontwikkeling rapporteert in ammoniakemissies (pagina 82 en verder in onderstaande eerste bron) maar op basis van een ander emissiemodel dan in Nederland (tweede bron). En dat dat model heel recent is geupdate, waarna ammoniakproductie veehouderij wel wat lager uitvalt, maar ook weer geen tientallen procenten. En de Boerenbond kennelijk ook (nog?) niet protesteert. Hoewel elders op Internet wel te zien is dat de Nederlandse discussie dezelfde gevoelens losmaakt onder boeren in Be als onder boeren in NL. Kent iemand die Belgische situatie beter? Is een vergelijking Be/NL gerechtvaardigd of niet?
Eerste bron: https://www.vmm.be/publicaties/milieu-uitdagingen-voor-het-energie-mobiliteits-en-voedingssysteem-in-vlaanderen-in-beeld-gebracht )
Tweede bron: https://www.boerenbond.be/kenniscentrum/onderwerpen/nieuw-emissiemodel-voor-ammoniak
Hier nog een artikel dat laat zien dat in Vlaanderen deels dezelfde vragen spelen (is er wel effect te zien van de grote investeringen in nieuwe stalsystemen, luchtwassers etc.). Lijkt zo zonde dat die twee kleine landjes die we zijn dit niet even samen oppikken! http://www.vilt.be/merkbare-ammoniakreductie-door-vlif-steun-voor-stallen
Arnold, het beleid vindt zijn oorsprong bij Alterra.
Om het in taal te zeggen zoals jij die - denk ik - liever hoort:
- de keuze voor de roostervloeren (een Nederlandse uitvinding) in de Gouden Driehoek van de Nederlandse veehouderij.
- je zou kunnen zeggen dat het 'linksige' Alterra een tegenkracht moest zijn (ook vanuit de overheid) tegen het 'rechtsige' intensiveringsbeleid dat leidde tot dat stalsysteem.