Wouter de Heij
6 min Wouter de Heij R&D en Innovatie in Voedseltechnologie
Koe
Fotocredits: 'Koe', Annika de Jong voor FL Media
Wouter de Heij wil het graag precies weten: waar blijft de stikstof die als gas (ammoniak) ontsnapt uit de mest in een boerenstal? Met de hulp van boeren verzamelde hij feitelijke data om tot een antwoord te komen. Hij schreef er op Foodlog al een aantal artikelen over. Nu komt hij met een eerste stellingname: terwijl de officiële modellen en wetgeving zijn gebaseerd op de gedachte dat de meeste stikstof het boerenerf verlaat, constateert De Heij dat het aannemelijk is dat onverwacht veel stikstof op korte afstand van de boerderij landt en het eigen gras van de boer of de gewassen van diens buurman, mogelijk een akkerbouwer, bemest. Hij pleit voor het opstellen van ammoniakbalansen per boerenbedrijf om vast te kunnen stellen of ze wellicht deels vrij mogen worden gesteld van de geldende wetgeving.
Nieuws­brief
Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Most Liked Today