Het nieuws van 16 maart 2021. Hier vind je onze voorgaande selecties.

In de commentaren kunnen we samen het Corona-effect duiden.

13 coronakilo's extra
Het is even schrikken, maar 42% van de Amerikanen blijkt gemiddeld 13 coronakilo's zwaarder (The New York Times, zie 3.5). Om stoom af te blazen van de pandemiestress vervielen Amerikanen in ongezond gedrag van meer roken, meer drinken en meer snacken. Allemaal factoren die het risico op het overlijden aan Covid-19 vergroten.

De Amerikaanse consumptie nam flink toe in het afgelopen pandemiejaar. Retailers zagen perioden van voorraadinkopen, een toename aan thuismaaltijden thuis, een explosie van gemakkelijke onlinediensten en ophaal- en bezorgservices (SupermarketNews, zie 4.4).

Nieuwe gewoonten
Welke producten bleven ook na de eerste uitbraak en maatregelen populair? Reclamespecialist NCSolutions bekeek aankoopdata van maart 2020 tot februari 2021 (SupermarketNews, zie 2.2). De grootste verkoopgroei was te zien in de categorieën diepvries (+29%), granen en bonen (+28%), bakingrediënten (+27%) en verse groenten en fruit (+24%). De respondenten geven aan voortaan een voorraad in huis te houden aan schoonmaakartikelen (81%), toiletpapier (80%), houdbaar voedsel als rijst, pasta, bonen en soep (72%), gezondheidsitems als pijnstillers en thermometers (63%), eiwitten in de vorm van kip, vis, vlees, tofu en ei (63%) en verse groenten en fruit (63%).

NCSolutions verwacht dat Amerikanen meer zullen blijven investeren in producten en activiteiten voor de fysieke en mentale gezondheid. Daaronder vallen onder meer gezond eten en meer thuis koken en eten.

Wat leert de pandemie de Amerikaan? Een standaard etensvoorraad in huis is vanzelf gezond, en zeker bevorderend voor de gezondheid. Volgens Marion Nestle, professor voeding en gezondheid aan de universiteit van New York, is het daarom tijd om terug te gaan naar de basis. Er moet beleid komen, zegt ze: "We need a national policy aimed at preventing obesity, a national campaign to help all Americans get healthier.”
Dit artikel afdrukken