In Amerika kijken ze heel anders naar yoghurt. Daar gaat het er om of je 'non-fat yogurt' eet, 'organic yogurt' of 'Greek yogurt'. Vooral die laatste is de afgelopen jaren enorm in opmars. Bestond in 2007 nog 1% van de Amerikaanse yoghurtverkopen uit Griekse yoghurt, dit jaar is dat aandeel opgelopen naar 44%, schrijft The Huffington Post.
Hangop met een lange traditie
Wat is 'Greek yogurt'? Eigenlijk niets anders dan hangop. Uitgelekte yoghurt, die minder wei en meer eiwitten bevat, en dikker en romiger van textuur is dan gewone yoghurt. Wel met een fraaie culinaire traditie overigens: van de Griekse tzaziki via de labneh en süzma tot chakka, overal in het Midden-Oosten en tot in India zijn de uitgelekte yoghurts bekend. De moderne westerse varianten worden gemaakt volgens één van twee processen: het traditionele uitlekken waardoor de yoghurt indikt. Het kan ook anders. Wie extra eiwitten en verdikkingsmiddelen toevoegt, krijgt ook de gewenste consistentie.
Smaaktest
Elf redacteuren van de Huffington Post deden een smaakonderzoekje - uiteraard beperkt en niet wetenschappelijk verantwoord. En kwamen tot een verrassende ontdekking. Het is niet wetenschappelijk, maar staat wel in de Huffington Post. De Griekse yoghurt kan zich dus gaan opmaken voor de aftocht. De lekkerste, romigste, dikste yoghurt is... IJslandse 'skyr'.
Wij noemen skyr overigens gewoon: kwark.
Fotocredits: Chad Swaney
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Ah, ik dacht dat het vergeleken werd met de 'echte' Griekse yoghurt met 10% vet. Zou die ook de aftocht blazen in vergelijking met de skyr? Dan moet de skyr wel heel fantastisch zijn, want volvette Griekse is niet te versmaden :)
Grappig dat dit stukje nu hier verschijnt. Binnenkort kun je namelijk zelf Skyr maken met een cultuur die ik daarvoor ga verkopen in mijn webwinkeltje, een echte Skyr cultuur, want elk land heeft zo zijn eigen cultuur. Daarom is Skyr ook niet hetzelfde als onze kwark, want dat is met een andere cultuur gemaakt!
Ik zou wel eens willen weten welke cultuur, weet iemand dat misschien?
De term 'romigheid' om een smaakbeleving te karakteriseren hoeft niet samen te hangen met het vetpercentage. De combinatie van textuur en zachtheid van smaak geeft een sensatie als van romigheid. 'Romig' wordt ook wel gebruikt in de betekenis van zacht, smeuïg en niet te zuur.
Jazeker, en dat op basis van een proeverij van allemaal 'non fat' yoghurts. Kijk het hele rijtje in het bronartikel er maar op na. De Amerikaanse yoghurt-wereld is een bijzondere!
De romigste en toch 0% vet, als ik de foto mag geloven?