Je hebt yoghurt en yoghurt. Wij kennen van huis uit de roer- en de standyoghurt. En de Bulgaarse yoghurt natuurlijk.

In Amerika kijken ze heel anders naar yoghurt. Daar gaat het er om of je 'non-fat yogurt' eet, 'organic yogurt' of 'Greek yogurt'. Vooral die laatste is de afgelopen jaren enorm in opmars. Bestond in 2007 nog 1% van de Amerikaanse yoghurtverkopen uit Griekse yoghurt, dit jaar is dat aandeel opgelopen naar 44%, schrijft The Huffington Post.

Hangop met een lange traditie
Wat is 'Greek yogurt'? Eigenlijk niets anders dan hangop. Uitgelekte yoghurt, die minder wei en meer eiwitten bevat, en dikker en romiger van textuur is dan gewone yoghurt. Wel met een fraaie culinaire traditie overigens: van de Griekse tzaziki via de labneh en süzma tot chakka, overal in het Midden-Oosten en tot in India zijn de uitgelekte yoghurts bekend. De moderne westerse varianten worden gemaakt volgens één van twee processen: het traditionele uitlekken waardoor de yoghurt indikt. Het kan ook anders. Wie extra eiwitten en verdikkingsmiddelen toevoegt, krijgt ook de gewenste consistentie.

Smaaktest
Elf redacteuren van de Huffington Post deden een smaakonderzoekje - uiteraard beperkt en niet wetenschappelijk verantwoord. En kwamen tot een verrassende ontdekking. Het is niet wetenschappelijk, maar staat wel in de Huffington Post. De Griekse yoghurt kan zich dus gaan opmaken voor de aftocht. De lekkerste, romigste, dikste yoghurt is... IJslandse 'skyr'.
Wij noemen skyr overigens gewoon: kwark.

Fotocredits: Chad Swaney
Dit artikel afdrukken