De afgelopen 50 jaar verdubbelde de wereldbevolking van 3 miljard naar 7,6 miljard mensen. De wereldwijde vleesproductie vervijfvoudigde. Tegelijk kun je de krant niet openslaan of je leest over vleesminderen en plantaardig eten. Wat betekent dat voor de wereldwijde vleesconsumptie en waar wonen de grootste vleeseters op aarde? De BBC zocht het uit.
In Groot-Brittannië zegt een derde van de bevolking minder of helemaal geen vlees te eten. In de Verenigde Staten claimt twee derde van de Amerikanen minder te eten van minstens 1 vleessoort. Deels is dat toe te schrijven aan initiatieven als Meat Free Monday en Veganuary.
Ook in Nederland is vleesminderen 'normaal'. Meer dan de helft van de Nederlanders is flexitariër, zegt het Voedingscentrum. Minder vlees in ons voedingspatroon is gezonder voor onszelf, beter voor het milieu en vriendelijker voor dieren. Toch stagneert de daling van onze vleesconsumptie, moest Wakker Dier teleurgesteld constateren.
Wie eet vlees en hoeveel, wereldwijd? Dat liet de BBC uitzoeken door onafhankelijk onderzoeker Hannah Ritchie en Our World in Data.
Amerikanen en Australiërs zijn ’s werelds grootste vleeseters
Samen met Australië staan de Verenigde Staten bovenaan de lijst met landen die op jaarbasis het meeste vlees consumeren. Ook in Nieuw-Zeeland en Argentinië ligt de vleesconsumptie hoog, op meer dan 100 kilo vlees per jaar per persoon. In West-Europa ligt de vleesconsumptie per persoon tussen de 80 en 90 kilo karkasgewicht (inclusief de botten; het nettogewicht zoals je dat bij de supermarkt koopt, ligt - afhankelijk van het dier - op iets, maar niet heel veel meer dan de helft).
In ontwikkelingslanden is de vleesconsumptie veel lager. De gemiddelde Ethiopiër eet jaarlijks slechts 7 kilo, voor Rwandezen en Nigerianen is dat respectievelijk 8 en 9 kilo.
Meer mensen die zich vlees kunnen veroorloven
In 1960 telde de aarde 3 miljard mensen. Inmiddels zijn we met 7,6 miljard aardbewoners. De vleesproductie groeide nog veel harder. In de jaren '60 was de wereldvleesproductie zo'n 70 miljoen ton vlees per jaar. In 2017 produceerden we meer dan 330 miljoen toen, aldus de BBC. Een vervijfvoudiging van de vleesproductie, tegen een verdubbeling van het aantal mensen.
Wie eet al dat vlees op?
Vleesconsumptie, bron: FAO, BBC
Dus, eten we minder vlees?
In Europa en Noord-Amerika lijkt de 'piek' in vleesconsumptie voorbij. Toch blijft vlees een populair levensmiddel, ook in Nederland.
Wel lijkt er een verschuiving op te treden in het soort vlees dat we eten, weet de BBC. Westerse consumenten kiezen voor minder rood vlees (varken en rundvlees) en meer pluimvee of een enkele keer een vleesvervanger.
In de VS is pluimvee inmiddels goed voor maar liefst de helft van de vleesconsumptie. Dat is goed voor het milieu; kip heeft van de verschillende vleessoorten de beste ecologische footprint. Kip heet ook gezonder omdat het witvlees is; roodvlees (rund, varken, schaap, geit) wordt ongezond genoemd omdat het geassocieerd wordt met een te hoge vetconsumptie en het ontstaan van kanker.
In The Lancet verscheen recent een pleidooi voor een plantaardiger menu. Het stuitte onmiddellijk op verzet van vlees- en zuivelproducenten. De belangrijkste financier achter het pleidooi bleek vaak te vliegen en kreeg het verwijt om die reden niet betrouwbaar te zijn. Ook vliegen is immers slecht voor ons leefmilieu.
De vraag naar vlees in de wereld daalt niet. Integendeel. In de komende twee decennia zal die volgens financiers van de sector nog met vele tientallen procenten stijgen*, met name in het schatrijk wordende Azië waar ook nog eens veel mensen wonen.
* Rabobank schat de groei van de vraag naar vlees in de komende 20 jaar op 45%; ruim 80% van die groei komt uit landen die zich pas recent tot welvarende economieën hebben ontwikkeld, waaronder met name die in Azië.
Dit artikel afdrukken
Ook in Nederland is vleesminderen 'normaal'. Meer dan de helft van de Nederlanders is flexitariër, zegt het Voedingscentrum. Minder vlees in ons voedingspatroon is gezonder voor onszelf, beter voor het milieu en vriendelijker voor dieren. Toch stagneert de daling van onze vleesconsumptie, moest Wakker Dier teleurgesteld constateren.
Wie eet vlees en hoeveel, wereldwijd? Dat liet de BBC uitzoeken door onafhankelijk onderzoeker Hannah Ritchie en Our World in Data.
Amerikanen en Australiërs zijn ’s werelds grootste vleeseters
Samen met Australië staan de Verenigde Staten bovenaan de lijst met landen die op jaarbasis het meeste vlees consumeren. Ook in Nieuw-Zeeland en Argentinië ligt de vleesconsumptie hoog, op meer dan 100 kilo vlees per jaar per persoon. In West-Europa ligt de vleesconsumptie per persoon tussen de 80 en 90 kilo karkasgewicht (inclusief de botten; het nettogewicht zoals je dat bij de supermarkt koopt, ligt - afhankelijk van het dier - op iets, maar niet heel veel meer dan de helft).
In ontwikkelingslanden is de vleesconsumptie veel lager. De gemiddelde Ethiopiër eet jaarlijks slechts 7 kilo, voor Rwandezen en Nigerianen is dat respectievelijk 8 en 9 kilo.
Meer mensen die zich vlees kunnen veroorloven
In 1960 telde de aarde 3 miljard mensen. Inmiddels zijn we met 7,6 miljard aardbewoners. De vleesproductie groeide nog veel harder. In de jaren '60 was de wereldvleesproductie zo'n 70 miljoen ton vlees per jaar. In 2017 produceerden we meer dan 330 miljoen toen, aldus de BBC. Een vervijfvoudiging van de vleesproductie, tegen een verdubbeling van het aantal mensen.
Wie eet al dat vlees op?
Er zijn niet alleen meer mensen op aarde, er zijn ook meer mensen die het zich kunnen veroorloven vlees te etenBehalve dat het aantal mensen toenam, nam ook de welvaart toe. Het gemiddelde inkomen verdriedubbelde in diezelfde periode. Leg dat gegeven naast het feit dat in rijkere landen de vleesconsumptie hoger is dan in arme en de oplossing ligt voor de hand: er zijn niet alleen meer mensen op aarde, er zijn ook meer mensen die het zich kunnen veroorloven vlees te eten. Landen als China en Brazilië laten dan ook een forse stijging in de vleesconsumptie zien.
Vleesconsumptie, bron: FAO, BBC
Dus, eten we minder vlees?
In Europa en Noord-Amerika lijkt de 'piek' in vleesconsumptie voorbij. Toch blijft vlees een populair levensmiddel, ook in Nederland.
Wel lijkt er een verschuiving op te treden in het soort vlees dat we eten, weet de BBC. Westerse consumenten kiezen voor minder rood vlees (varken en rundvlees) en meer pluimvee of een enkele keer een vleesvervanger.
In de VS is pluimvee inmiddels goed voor maar liefst de helft van de vleesconsumptie. Dat is goed voor het milieu; kip heeft van de verschillende vleessoorten de beste ecologische footprint. Kip heet ook gezonder omdat het witvlees is; roodvlees (rund, varken, schaap, geit) wordt ongezond genoemd omdat het geassocieerd wordt met een te hoge vetconsumptie en het ontstaan van kanker.
In The Lancet verscheen recent een pleidooi voor een plantaardiger menu. Het stuitte onmiddellijk op verzet van vlees- en zuivelproducenten. De belangrijkste financier achter het pleidooi bleek vaak te vliegen en kreeg het verwijt om die reden niet betrouwbaar te zijn. Ook vliegen is immers slecht voor ons leefmilieu.
De vraag naar vlees in de wereld daalt niet. Integendeel. In de komende twee decennia zal die volgens financiers van de sector nog met vele tientallen procenten stijgen*, met name in het schatrijk wordende Azië waar ook nog eens veel mensen wonen.
* Rabobank schat de groei van de vraag naar vlees in de komende 20 jaar op 45%; ruim 80% van die groei komt uit landen die zich pas recent tot welvarende economieën hebben ontwikkeld, waaronder met name die in Azië.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Misschien dat de 'lone star tick' de vleesconsumptie in de VS omlaag kan krijgen.
Op 7 maart a.s. vindt in de VS het eerste congres plaats voor carnivoren (eten vooral of uitsluitend vlees). Uitverkocht.
Wat ik interessant vind, is dat de verhalen van veganisten en carnivoren nogal op elkaar lijken. Wat zíj doen - beide groepen zeggen dat - is super gezond, goed voor de planeet en diervriendelijk. Talloze persoonlijke verhalen over hoeveel gewicht ze eindelijk zijn kwijtgeraakt en hoe ze gezondheidsproblemen overwonnen. Met de nodige verwijzingen naar de wetenschap.
Bruto karkasgewicht? Nooit van gehoord.
Jack, ik ben verantwoordelijk voor die edit in deze tekst.
Waarom schreef ik het zo?
Omdat de BBC schrijft over vleesgewicht, terwijl ze bruto vleesgewicht (= karkasgewicht) bedoelen. Om dat voor niet vaklui duidelijk te maken schreef ik zo. Natuurlijk heb je gelijk: karkasgewicht = bruto vleesgewicht. Bruto karkasgewicht is een pleonasme, net zoals een gele zonnebloem dat is.
NB: ik heb de passage uitgebreid zodat de vaktaal ook zonder verwarring op te roepen gebruikt kan worden.
#2 Wat dat betreft is de pro/contra vlees discussie net als de pro/anti-vaccinatie discussie. Elke kant heeft zijn onderzoeken mee en je weet nooit wat de achterliggende belangen zijn. Daarom probeer ik de milieu- en gezondheidsdiscussies uit de weg te gaan en leg ik de nadruk op het etische aspect onder het mom van "Zou *jij* de trekker overhalen of op de knop drukken ?"