De verkoop van biologische voedingsmiddelen en dranken in de VS steeg in 2020 met 12,8%; in 2019 bedroeg de stijging 4,6%. Daarmee was in 2020 bijna 6% van al het verkochte eten en drinken in de VS biologisch, schrijft de OTA in zijn rapport op basis van een enquête uitgevoerd onder bijna 200 bedrijven in de biologische sector.

De verkoop van verse biologische groente en fruit steeg met 11% naar een omzet van $18,2 miljard. Diepvriesgroenten en conserven groeiden naar een omzet van $20,4 miljard. In totaal was in 2020 15% van alle verkochte groente en fruit in de VS biologisch. De grootste omzetstijging, 25%, deed zich voor bij biologisch vlees, gevogelte en vis. Die categorie groeide naar een omzet van $1,7 miljard.

De supermarktomzet als totaal liet in 2020 een groei van 4,9% zien (2019: 2,6%) naar $1,4 biljoen.

De stijgende bedragen en percentage zijn een gevolg van de corona-pandemie. Amerikanen gingen meer thuis koken en besloten gezonder te gaan eten. Dat laatste vertaalde zich voor veel Amerikanen in een keuze voor biologisch voedsel, zegt Laura Batcha, CEO van OTA, in Supermarketnews.

De VS is de grootste nationale markt voor biologisch ter wereld. In 2019 beliep de biologische wereldmarkt €106 miljard; Amerikanen gaven €44,7 miljard uit aan biologische producten. Ter vergelijking: de biologische markt van alle 27 Europese landen bij elkaar bedroeg €45 miljard. De interne markt van de EU is net een fractie groter, maar heeft meer inwoners (450 miljoen) dan de VS (332 miljoen). De gemiddelde Amerikaan eet dus meer biologisch dan de gemiddelde inwoner van de EU-lidstaten.

Nederland is een achterhoedespeler op het gebied van biologisch, hoewel de Tweede Kamer recent besloot de biologische landbouw meer te promoten en steunen. In Nederland bleef het marktaandeel van biologisch in 2019 een kleine 3.2%. En hoewel ook wij gedurende de coronacrisis meer thuis gingen koken en gezonder gingen eten, bleef de stijging van de aankoopfrequentie van biologische voedingsmiddelen met 7% achter bij die in andere Europese landen.
Dit artikel afdrukken