Onderzoekers van de Stanford University School of Medicine analyseerden de 'National Health and Nutrition Examination Survey' van de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) in de VS tussen 1988 tot 2010. Daarbij stuitten ze op een opvallende constatering: Amerikanen zijn in al die jaren niet eens zoveel meer gaan eten (hun calorie-inname bleef relatief vlak), maar wel veel zwaarder geworden (het aantal obese mensen nam toe), én: veel minder gaan bewegen.

Bewegingscijfers
De deelnemers hielden bij hoe vaak, lang en intens ze de voorafgaande maand bewogen hadden. Als 'ideaal model' gingen de onderzoekers uit van meer dan 150 minuten per week matige inspanning of meer dan 75 minuten per week intensief sporten.

Het percentage vrouwen dat geen sportieve activiteiten rapporteerde steeg van 19% in 1988 tot 52% in 2010; het percentage inactieve mannen steeg in diezelfde periode van 11 tot 43%. Het obesitas cijfer steeg voor vrouwen in die tijd van 25 naar 35%, en bij mannen van 20 tot eenzelfde 35%.

Aantal calorieën
In diezelfde periode rapporteerden de deelnemers geen significante toename in het aantal calorieën dat ze per dag binnenkregen. Wel nam ook bij alle Amerikanen de buikomvang toe, reden voor hoofdonderzoeker Uri Ladabaum om te stellen dat de gelijkblijvende calorie-inname niet betekent dat Amerikanen het voor hun gezondheid optimale aantal calorieën consumeren.

Ladabaum benadrukt in Stanford Medicine News dat het gevonden verband tussen obesitas en een inactieve levensstijl een correlatie is en geen causaal verband. Observationeel onderzoek is daar immers geen basis voor.
Dit artikel afdrukken