Amerikaanse wetenschappers ontwikkelden een app om inzicht te krijgen in het daadwerkelijke eetpatroon van Amerikanen. De meesten zeggen immers gewoon 3 maaltijden per dag en wat tussendoortjes te eten. In werkelijkheid bleken de 150 deelnemers in de pilot de hele dag door 'hapsnap' te eten: achter hun computer, tijdens het benzine tanken, in hun bed. Ze aten alleen niet tijdens hun slaap.

Meer uren, meer calorieën
150 proefpersonen legden gedurende 3 weken iedere hap en slok met hun smartphone vast. De helft bleek 15 uur per dag te eten. Hoe langer de 'eet-periode', hoe meer calorieën de deelnemers binnen kregen. Gemiddeld aten ze zo'n 25% van hun calorieën in de ochtend en 37,5% na 6 uur 's avonds.
Maar liefst 12% van de dagelijkse calorie-inname blijkt na 9 uur 's avonds naar binnen te worden gewerkt. Minder dan 1 op de 10 deelnemers bleek gedurende 12 uur per dag niet te eten.

Dit is een aanwijzing dat mensen die minder slapen, mogelijk de hele tijd dat ze wakker zijn, blijven eten.
Slaap en obesitas
Het onderzoek werd uitgevoerd door wetenschappers van het Salk Institute, dat zich bezig houdt met slaap en overgewicht. "Aangezien er een verband is tussen weinig slaap en obesitas/diabetes, is dit een aanwijzing dat mensen die minder slapen, mogelijk de hele tijd dat ze wakker zijn, blijven eten", zegt onderzoeksleider Satchidananda Panda.
Hij denkt dat eten tijdens een zo lange periode het 'circadiaanse ritme' ontregelt. Dat is de interne klok die ons slaappatroon en de stofwisseling regelt.

Minder uren eten leidt tot gewichtsverlies
Om te onderzoeken of er een verband is tussen continu eten en obesitas vroegen de wetenschappers 8 te zware proefpersonen nog 16 weken door te gaan met de app. De proefpersonen mochten alleen tijdens een zelfgekozen periode van 10 tot 12 uur per dag eten. De resterende 12 tot 14 uur moesten ze vasten. Wat en hoeveel ze aten mochten ze zelf weten. De simpele ingreep leverde een verrassend resultaat op. Gemiddeld vielen de 8 deelnemers in deze periode 3,17 kilo af. Ze sliepen beter, hadden overdag meer energie en 's avonds minder trek.

De app, MyCircadianClock is nog altijd beschikbaar. De onderzoekers hopen uiteindelijk gegevens over het eet- en slaappatroon van een miljoen Amerikanen te verzamelen.

Fotocredits: '246/365 Never work before breakfast; if you have to work before breakfast, eat your breakfast first', Iryna Yeroshko
Dit artikel afdrukken