De Catalaanse gezondheidsautoriteiten meldden dat 4.146 mensen ziek geworden zijn van gebotteld water. Zes mensen moesten naar het ziekenhuis. Uit onderzoek bleek dat het water in kantoorkoelers besmet was met menselijke uitwerpselen. De firma die het water voor de waterkoelers levert, Eden Springs, heeft meer dan 6.150 waterflessen teruggeroepen.

"Het is voor het eerst dat norovirus is aangetroffen in gebotteld water", zegt Albert Bosch, hoogleraar microbiologie aan de Universiteit van Barcelona. "Meestal als er sprake is van een besmetting van kraanwater komt dat doordat er ergens rioolwater met drinkwater in aanraking komt. Maar in dit geval hebben we het over gebotteld water, dat in een proces verwerkt wordt, en we weten niet waar de besmetting vandaan komt." Het water was in Andorra gebotteld.

VS: water streeft frisdrank voorbij
Water mag zich wereldwijd verheugen in een toenemende populariteit als 'gezond' drankje. In de VS zal de consumptie van koolzuurhoudend water, water met een smaakje en gewoon water in 2016 definitief die van frisdranken gaan overtreffen, meldt Bloomberg. Tot 2020 zal de consumptie van water verder blijven toenemen. Het inzicht dat het regelmatig drinken van gezoete dranken bijdraagt aan het ontwikkelen van diabetes type 2, obesitas, hart en vaatziekten en anderen gezondheidsproblemen, vertaalt zich in een veranderend consumptiegedrag, aldus de Huffington Post.

Ook Australiërs drinken meer flessenwater, bericht marktonderzoeksbureau Roy Morgan. In een onderzoeksperiode van 7 dagen dronken in 2015 circa 5,3 miljoen Australiërs flessenwater, waar dat er in 2014 nog 4,9 miljoen waren. Vooral de jongere leeftijdscategorieën drinken regelmatig water uit een flesje. Ook in Australië slagen watermerken er in de verkopen te stimuleren met hun suggestie dat hun flessenwater 'beter voor de consument' is dan gewoon, gratis, kraanwater.

Fotocredits: 'Bottled Water Macros December 02', Steven Depolo
Dit artikel afdrukken