Zalm die Amerikaanse supermarkten en restaurants verkopen als ‘wilde zalm’ komt in bijna de helft van de gevallen uit een kweekvijver.
Oceana, een milieu-organisatie die zicht richt op het beschermen van het leven in de oceaan, heeft tientallen stukken zalm geanalyseerd. In minstens 43% van de gevallen waar de zalm het label ‘wild gevangen’ heeft, blijkt het gekweekt te zijn, staat te lezen in het rapport.
Wild gevangen zalm wordt over het algemeen geassocieerd met een hogere kwaliteit van het product.
De labels van zalm die beter gespecificeerd waren, zoals ‘rode zalm’ of ‘cohozalm’ bevatten meestal wel wat er op het label staat. Het gaat mis bij het label ‘wilde zalm’. Deze producten bevatten vaak niet wat ze beloven. De Huffington Post noemt dit het zoveelste voorbeeld van ‘seafood fraud’. Eerder onderzoek van Oceana wees al uit dat er ook bij 30% van de garnalen en 38% van de blauwe zwemkrab misleidende informatie op het etiket staat. Kimberly Warner van Oceana zegt: “Meer en meer consumenten proberen voor duurzame vis te kiezen. Het is belangrijk dat ze kunnen vertrouwen op de informatie die ze krijgen.”
Gezond verstand
Het grootste probleem is zalm die alleen in een specifiek seizoen te vangen is. Hiervoor wordt vaak kweekvis gebruikt. Volgens experts zou die ‘op een onnatuurlijke en dieronvriendelijke manier worden gekweekt’. Oceana raadt consumenten aan altijd te vragen naar de herkomst van de zalm en die alleen te kopen wanneer het in het goede seizoen is. Net als groente en fruit zijn veel soorten wilde zalm alleen verkrijgbaar in een bepaalde tijd van het jaar. Ook waarschuwt Warner om te letten op de prijs: “Als de prijs te mooi is om waar te zijn, dan moeten consumenten op hun hoede zijn. Zolang deze misleiding blijft bestaan, moeten consumenten hun gezonde verstand gebruiken”.
Fotocredits: Rode Zalm, Wikipedia
Dit artikel afdrukken
Wild gevangen zalm wordt over het algemeen geassocieerd met een hogere kwaliteit van het product.
De labels van zalm die beter gespecificeerd waren, zoals ‘rode zalm’ of ‘cohozalm’ bevatten meestal wel wat er op het label staat. Het gaat mis bij het label ‘wilde zalm’Misleidend
De labels van zalm die beter gespecificeerd waren, zoals ‘rode zalm’ of ‘cohozalm’ bevatten meestal wel wat er op het label staat. Het gaat mis bij het label ‘wilde zalm’. Deze producten bevatten vaak niet wat ze beloven. De Huffington Post noemt dit het zoveelste voorbeeld van ‘seafood fraud’. Eerder onderzoek van Oceana wees al uit dat er ook bij 30% van de garnalen en 38% van de blauwe zwemkrab misleidende informatie op het etiket staat. Kimberly Warner van Oceana zegt: “Meer en meer consumenten proberen voor duurzame vis te kiezen. Het is belangrijk dat ze kunnen vertrouwen op de informatie die ze krijgen.”
Gezond verstand
Het grootste probleem is zalm die alleen in een specifiek seizoen te vangen is. Hiervoor wordt vaak kweekvis gebruikt. Volgens experts zou die ‘op een onnatuurlijke en dieronvriendelijke manier worden gekweekt’. Oceana raadt consumenten aan altijd te vragen naar de herkomst van de zalm en die alleen te kopen wanneer het in het goede seizoen is. Net als groente en fruit zijn veel soorten wilde zalm alleen verkrijgbaar in een bepaalde tijd van het jaar. Ook waarschuwt Warner om te letten op de prijs: “Als de prijs te mooi is om waar te zijn, dan moeten consumenten op hun hoede zijn. Zolang deze misleiding blijft bestaan, moeten consumenten hun gezonde verstand gebruiken”.
Fotocredits: Rode Zalm, Wikipedia
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Theo, weet jij al dat de Amerikanen weg zijn uit Vietnam en de oorlog daar afgelopen is?
Ik weet niet waar jij je informatie vandaan haalt maar je hebt niet dezelfde bron als ik.
Ja dat weet ik Engelbert en dat is een kwalijke zaak. De wereld verziekt steeds meer: koeien krijgen vismeel en vissen krijgen granen.
Wist jij dat dat die granen vol met het zenuwgif endosulfan zitten en dat niet EU lid Noorwegen het twee jaar geleden voor elkaar gekregen heeft om tbv hun duurzame kooivis-bio-industrie de EFSA zo gek hebben gekregen om de veiligheidsnorm voor dit landbouwgif met factor 10 (...) te verhogen?
Wist jij ook dat de aanbeveling vette vis te eten, omdat er vitamine D in het vet zit, dit voor de opeengepakte duurzame kooizalmen niet opgaat omdat die daarin ontbreekt?
Wist jij dat ze duurzaam rondzwemmen in hun eigen stront en dat dit allerhande parasieten aantrekt?
Wist jij dat ze daarom antibiotica, dieldrin, en toxafeen in hun duurzaam vet en vlees hebben?
Wist jij dat er voor iedere kilo geproduceerde duurzame plofkweekzalm vier kilo wilde vis nodig zijn?
De vergelijking tussen wild en tam in smaak en beet is deze maand en de volgende misschien nog wel het beste te vergelijken bij fazant en konijn (niet bij haas, daar is geen tamme variant van). Tamme fazant hoeft in ieder geval niet gebardeerd, want nooit te droog.
Theo we zullen wel weer niet dezelfde definitie hebben van duurzaam. Niets is zo duurzaam als de discussie over duurzaamheid. Maar als wilde zalm op raakt is dat niet duurzaam.
En gezonder? Laat mij één onderzoek zien die met een controlemeting aantoont dat wilde zalm gezonder is. En lekkerder? Dat blijft ook subjectief en kan verschillen naar wie je het vraagt. Weet je trouwens dat al een heel groot gedeelte van het visvoereiwit een plantaardige ( graangluten) herkomst heeft.
Dat kweekzalm duurzamer is dan wilde is een misverstand Engelbert. De bedriegerij is niet al te moeilijk te ontmaskeren. Wilde is donkerder, steviger en lekkerder en vooral veel gezonder dan hun slappe gedrogeerde kooigenoten.