Mocht Trump een einde hebben willen maken aan de shutdown, dan sloeg hij de plank flink mis. Al sinds 22 december is de Amerikaanse overheid deels 'gesloten', omdat het Amerikaanse congres het niet eens kan worden over de begroting. President Trump wil $5,7 miljard voor zijn muur langs de grens met Mexico, de Democraten zijn daar fel tegen. Als gevolg van de shutdown zitten 800.000 overheidsfunctionarissen thuis, of werken ze onbetaald door.

In zijn toespraak deed Trump een aantal toezeggingen, die door de Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, meteen afgeserveerd werden. "Zijn voorstel is een compilatie van eerder verworpen voorstellen," twitte Pelosi.Gebrek aan sympathie
In een vervolgtweet betreurde ze het volledige gebrek aan sympathie met de 800.000 overheidsfunctionarissen die in onzekerheid verkeren door de voortdurende shutdown. Onder de hashtag #shutdownstories is het ene hartbrekende verhaal na het andere te vinden van mensen die in de problemen komen. En van de initiatieven die hen de helpende hand toesteken, bijvoorbeeld door het opzetten van voedselbanken of aanbieden van een gratis lunch op vertoon van een ambtenaren-ID.

Een schril contrast met de 'actie' van president Trump, die het kampioenteam uit de studentenfootball-competitie onthaalde op een fastfoodfestijn van jewelste.Boeren
Niet alleen ambtenaren komen in de knel. De gebouwen van het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) zitten op slot. De uitbetaling van landbouwgelden (leningen en subsidies) is opgeschort, waardoor boeren niet aan de slag kunnen. Ook de afhandeling van de net in december aangenomen Farm Bill loopt vertraging op. Dat heeft tot gevolg dat de steun voor Trump onder de boeren, die tot nu toe tot zijn trouwste supporters behoren, in snel tempo afbrokkelt, volgens de New York Times.

Voedselveiligheid
Zelfs de veiligheid van het Amerikaanse voedsel blijkt op dit moment niet gegarandeerd. Door de shutdown zit ook het merendeel van de inspecteurs van de Food and Drug Administration (FDA) thuis. Hun werkzaamheden vallen niet in de categorie 'essentieel'; daarom zijn ze buiten functie. Dat zou wel eens een misvatting kunnen blijken. De FDA houdt toezicht op 80% van de Amerikaanse voedselstromen.

Volgens Scott Gottlieb, de topman van die dienst, moet de FDA op dit moment 50 'hoog-risico'-inspecties per week laten schieten, van de gemiddeld 160 routine-inspecties per week. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om inspecties van bedrijven die zachte kazen, ongepasteuriseerde sappen, babymelkpoeder of voorgesneden salades produceren, producten waarvoor de afgelopen jaren grote terugroepacties zijn geweest.

De FDA concentreert zich noodgedwongen op importen uit het buitenland en komt - uiteraard - in actie bij uitbraken van voedselgerelateerde infecties. Maar dan is het kwaad al geschied.
Dit artikel afdrukken