Patrick Brown is hoogleraar aan Stanfort University en mogelijk de nieuwste ster aan het firmament van de vleesvervangers. Hij slaagt in iets wat nog niemand voor elkaar heeft gekregen: het namaken van de typisch licht-metalige smaak van bloed die het kenmerk is van rood vlees.

Bill Gates, financier van het project, proefde zijn uit plantaardige bron verkregen en via high tech biotech tot hamburger met een echte roodvleessmaak en -geur verwerkte hamburger. Hij stuurde vannacht een tweet aan 17,8 miljoen volgers waarin hij zegt dat hij het prima vond smakenThe Wall Street Journal is wat kritischer over het 'plantenbloed'. De criticus van de krant schrijft: "De hamburger is het toch niet helemaal. Ik heb toch liever zo'n zalige sappige moderne slowe zoals New York’s Corner Bistro of chef Danny Meyer’s Shake Shack die verkopen. De textuur is ook wat lichter, wellicht zelfs een beetje meer fluffy dan een echte hamburger en hij smaakt minder naar bloed. Toch lijkt de bite wel degelijk op die van dierlijk weefsel."

Voordeel ten opzichte van kweekvlees
De krant komt met een fotoserie waaruit blijkt dat de hamburger op dit moment nog $20 kost. Het ding is immers nog in zijn ontwikkelfase. Wie dat vergelijkt met de prijs van de kweekvleesburger van de Nederlandse professor Mark Post, ziet dat de plantenbloedburger nu al een fors voordeel heeft. De kweekvleesburger kost in zijn labfase €200.000, meer dan een factor 10.000 maal zoveel dus. Los daarvan, mag verwacht worden dat 'plantenbloed' niet zorgt voor de noodzaak om antibiotica te gebruiken bij de productie. Kweekvlees is vooralsnog ziektegevoelig. Het project van Post wordt gefinancierd door Google's Sergey Brin.

Fotocredits: Pat Brown, bring4th
Dit artikel afdrukken