Een groot deel van de bevolking haalt ieder jaar een nieuwe griepprik, terwijl de effectiviteit van het vaccin slechts 40-60% is. De reden daarvoor is dat het griepvirus (influenzavirus) continu verandert, en een vaccin dus nooit tegen alle vormen van het virus kan beschermen.

Met de seizoengebonden vaccins die nu worden uitgedeeld, kan elk shot slechts tegen drie of vier vormen van het griepvirus beschermen, schrijft CNN. Onderzoekers maken ieder jaar een zo goed mogelijke gok welke vorm zij in het vaccin stoppen.

Het zou veel handiger zijn als er een universeel griepvaccin zou zijn. Daar werd op Foodlog in 2013 al over geschreven. Het is namelijk wel mogelijk, omdat een virus bestaat uit een basis en een specifieke eiwitmantel. Als men in staat is om een vaccin te ontwikkelen dat zorgt voor resistentie tegen de basis van het griepvirus, maakt het niet of nauwelijks meer uit welke eiwitmantel er om heen zit.

In Amerika wordt op dit moment een experiment uitgevoerd met een universeel vaccin. Dat zou deelnemers voor meerdere jaren moeten beschermen tegen het griepvirus. De onderzoekers verwachten binnen nu en een half jaar resultaten te zien.
CNN - Building a better flu vaccine -- one you don't have to get every year
Reageer
  • Deel
Druk af