In de Amerikaanse staat North Carolina heeft een juryrechtbank varkensvleesproducent Murphy Brown, onderdeel van 's werelds grootste varkensbedrijf Smithfield, veroordeeld tot een schadevergoeding van $50 miljoen. Een "historische overwinning", aldus de advocaten die de 10 buren vertegenwoordigen. Het is voor het eerst dat buren in het gelijk gesteld worden in een overlast-zaak tegen een grote vleesproducent. Dat soort zaken komt maar zelden voor de rechter, schrijft NewFoodEconomy, en wordt nog minder vaak gewonnen.
De Amerikaanse minister van Landbouw, Sunny Perdue, noemde de uitspraak "verwerpelijk"; Smithfield laat weten in beroep te gaan.

De buren hadden al in 2014 hun buurman aangeklaagd wegens de niet te harden stank uit de afvalhopen, de onaflatende stroom vrachtwagens met dode dieren en de vliegen en roofvogels die op het afval afkwamen. Die maakten het hen onmogelijk nog buiten te zitten of zelfs normaal te slapen, zeggen ze. De minister vindt kennelijk dat dat er gewoon bijhoort.

Volgens Pigbusiness.nl zou Smithfield de productiekosten drukken door openluchtbeerputten te gebruiken. Hoe verschrikkelijk de stank door de jaren heen moet zijn geweest, bleek toen de rechter vorige week besloot om de juryleden maar niet naar Murphy Brown te sturen om daar zelf eens te gaan ruiken. De districtsrechter zag af van een kijk-en-ruik bezoek. "De jury krijgt met een snel bezoek aan de boerderij niet het juiste gevoel voor de omstandigheden'', vond hij. De advocaten van Smithfield hadden juist om dat bezoek verzocht. De raadsman van de omwonenden moesten hartelijk lachen om het uitnodigen van de jury's schrijft Pigbusiness. Smithfield zou net voor het bezoek 1000-den kubieke meter stront hebben laten verwijderen. In 23 jaar zou dat niet zijn voorgekomen.
New Food Economy - North Carolina jury awards $473.5m in hog waste suit against Smithfield
Reageer
  • Deel
Druk af