Nieuw onderzoek door wetenschappers van Columbia University laat zien dat kinderen tijdens schoolvakanties ongezonder eten en drinken.

School speelt rol bij aanleren gezond eetgedrag
De onderzoekers analyseerden de gegevens van 6.500 kinderen zoals die werden verzameld in de National Health and Nutrition Examination Survey 2003-2008. De data laten zien dat kinderen tijdens schoolvakanties minder groenten aten (30 gram per dag), meer toegevoegde suikers binnenkregen (2,1 theelepel) en langer televisie keken (20 minuten). Wel waren ze 5 minuten langer actief.

Het is nodig om de obesitaspreventie die op scholen in gang is gekomen verder te laten gaan dan de schooldag en het schooljaar.
"De schoolomgeving blijft essentieel voor het aanleren van gezond eten en gezond gedrag, en scholen kunnen het voortouw nemen bij een gezonde overgang van het schooljaar naar de zomervakantie", zegt Y. Claire Wang van het Mailman School’s Obesity Prevention Initiative van Columbia University op Futurity. "Wij zien op grond van deze resultaten dat het nodig is om obesitaspreventie die op scholen op gang is gekomen verder te laten gaan dan de schooldag en het schooljaar."

Te weinig groenten en fruit
Eén van die maatregelen is het kinderen aanleren meer groenten en fruit te eten. Uit een analyse van de Centers for Disease Control & Prevention (CDC), blijkt dat maar weinig Amerikanen de aanbevelingen voor de consumptie van groenten en fruit halen, meldt Medical News Today.

Slechts 13.1% van de Amerikanen eet voldoende fruit per dag, en maar 8,9% eet genoeg groenten. Het CDC hanteert daarbij een richtlijn van 2 porties fruit en 3 porties groenten per dag. Californië blijft het dichtst bij de richtlijn, daar haalt 13% de groente-'drempel' en 17,7% het fruit. In Tennessee eten maar 7,5% van de inwoners voldoende fruit, en in Mississippi bungelt met een magere 5,5% van de inwoners die genoeg groente eten onderaan de ranglijsten.

In Europa is het overigens niet veel beter gesteld met de groente en fruitconsumptie. Slechts 6 van de 28 EU-landen bleken recent de WHO-aanbeveling van 400 gram groente en fruit per dag te halen. Nederland hoort daar niet bij.

Fotocredits: ‘Boivin 5’, Nik
Dit artikel afdrukken