Professor Gregory Okin van de universiteit van Californië in Los Angeles berekende dat alle katten en honden in de VS samen net zoveel dierlijk voedsel eten als de gehele Franse bevolking van bijna 70 miljoen mensen.

Separatorvlees en schikken
Okin kijkt bovendien met lede ogen naar het luxere vlees dat een groeiende groep dierenliefhebbers in het voer voor hun harige huisgenoten wil. Hou het toch bij separatorvlees voor je huisdier, zegt Okin.

Mensen kijken neer op separatorvlees. Daar heeft de Britse en Amerikaanse TV-kok Jamie Oliver flink aan bijgedragen. Hij maakte het onpopulair in een uitzending van zijn programma Food Revolution die gericht was tegen McDonald's. Oliver liet zien hoe 'vies' de restjes vlees worden verzameld en dat er 'chemicaliën' nodig zijn om ze voedselveilig te maken.
De New York Times maakte onlangs een schikking bekend tussen Disney en een groot Amerikaans vleesbedrijf omdat het mediabedrijf de goede naam van pink slime (het Engelse woord voor separatorvlees) door het slijk zou hebben gehaald. Dat zou hebben geleid tot werkeloosheid en verloren gegane omzet. De schikking bedraagt $177 miljoen plus een nog onbekend bedrag dat de verzekeraars van Disney erbij zullen leggen. De video's met de originele uitzending van Oliver blijken van Youtube te verdwijnen. De bedragen van de schikking laten misschien zien dat Oliver toch niet helemaal goed zat, ook al is het publiek hem gaan geloven. Juist vanwege dat laatste, waarschuwt Okin voor het toeslaan van gekte. We moeten huisdieren geen spiervlees willen geven.

Als we allemaal zouden besluiten geen hond of kat meer te nemen, zouden we in één klap onze vleesconsumptie met een derde kunnen reduceren
Als die trend niettemin doorzet gaat vlees een nog groter beslag leggen op akkers, water en energie dan nu al het geval is. Bovendien jaagt het de uitstoot van broeikasgassen verder op. Vleesetende huisdieren zijn een aanslag op het milieu. Als we allemaal zouden besluiten geen hond of kat meer te nemen, zouden we in één klap onze vleesconsumptie met een derde kunnen reduceren, gesteld dat de vleesconsumptiecijfers van huisdieren in de EU lijken op die in de VS.

Neem een vegetarisch huisdier
Katten en honden kunnen niet volledig vegetarisch worden, zegt Okin op Science Daily. Hij raadt huisdieren echter niet af, omdat mensen baat hebben bij goede affectieve banden met dieren. Toch heeft hij een advies voor een type dier dat misschien een beter idee is dan een hond of een kat. Denk eens aan vegetarische huisdieren. Een kleine pony zou bijvoorbeeld een goed idee kunnen zijn voor mensen met een gazon. Het dier maait het gras en moet flink bewegen, ook buiten zijn weitje. Een kleine pony dwingt je dus net als een hond regelmatig tot een gezonde wandeling.

Okins onderzoek verscheen in het wetenschappelijke tijdschrift PLOS One.
Dit artikel afdrukken