Een op de drie Amerikanen drinkt 'excessief', maar is toch geen alcoholist. Dat blijkt uit een nieuwe studie door de Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Voor het onderzoek werd het drinkgedrag van bijna 140.000 Amerikanen tussen 2009 en 2011 bekeken.

Definities
Het CDC definieert 'excessief drinken' als volgt: 1. 'binge-drinken' (in korte tijd 4 (vrouwen), 5 (mannen) of meer alcoholische dranken achterover slaan), 2. 8 (vrouwen) of 15 (mannen) alcoholische dranken per week drinken, 3. ieder alcoholgebruik door zwangere vrouwen of jongeren onder de 21 jaar. In het Nederlands noemen we binge-drinken 'comazuipen'.

Uit de onderzoeksgegevens bleek dat bij slechts 10% van de excessieve drinkers sprake was van alcoholverslaving. Zelfs van de mensen die het minimaal tien keer per maand op een binge-drinken zetten, bleek meer dan twee derde niet aan de criteria voor verslaving te voldoen. Alcoholverslaafden kenmerken zich door een voortdurende hunkering naar alcohol, niet stoppen met drinken ondanks herhaaldelijke problemen met drinken en het onvermogen hun alcoholinname te beheersen.

In totaal is uiteindelijk 1 op de 30 Amerikanen alcoholist, meldt LiveScience naar aanleiding van het onderzoek. Jaarlijks vallen er in de VS 88.000 alcoholdoden.

Comazuipers zijn rijk
Het CDC constateerde dat binge-drinken het meest voorkomt bij mensen met een jaarlijks gezinsinkomen van meer dan $75.000, terwijl alcoholverslaving vooral optreedt bij inkomens onder de $25.000. Comazuipers bevinden zich dus in de hogere inkomensklassen. De meeste excessieve drinkers zijn mannen uit de leeftijdsgroep 18-24 jaar.

Andere maatregelen dan alleen verslavingszorg
"Hoewel alcoholverslaving een belangrijk volksgezondheidsprobleem is, lijken deze resultaten er op te wijzen dat de meeste excessieve drinkers waarschijnlijk geen verslavingszorg behoeven", concluderen de onderzoekers. Een geïntegreerd pakket maatregelen, zoals verhoging van alcoholaccijnzen en een standaardscreening op alcoholgebruik door de huisarts, heeft waarschijnlijk meer effect op het terugdringen van excessief drinken dan een beleid dat zich alleen op verslavingszorg richt, voegen ze er aan toe.

Het rapport is verschenen in Preventing Chronic Disease.

Fotocredits: torbakhopper HE DEAD
Dit artikel afdrukken