Bosbranden in de west-Amerikaanse staten Californië, Oregon en Washington veroorzaken 'de slechtste luchtkwaliteit ooit' aan de westkust, aldus RTL. De luchtvervuiling is tot in Europa – 8.000 kilometer verderop – meetbaar. Wetenschappers van Copernicus, het aardobservatieprogramma van de Europese Unie, hebben rook van de bosbranden waargenomen op satellietbeelden van het luchtruim boven Europa. Deze as- en teerdeeltjes laten zich via luchtstromen verplaatsen naar de grote steden aan de Amerikaanse oostkust, en verder nog naar Europa.

Een kwalijke zaak, want ook zonder de Amerikaanse rook is slechte luchtkwaliteit verantwoordelijk voor 400.000 voortijdige overlijdensgevallen per jaar onder de Europese bevolking. Volgens cijfers van de WHO dragen milieufactoren bij aan ten minste 13% van de sterfgevallen - 1 op de 8 Europeanen - in de 28 EU-lidstaten. Luchtvervuiling heeft daarbij de grootste impact, laat het European Environment Agency zien in een recent rapport. Verschillende vormen van milieu-impact komen in één-en-hetzelfde lichaam terecht en kunnen elkaar daar versterken, waarschuwt het EEA.

Niet alleen de volksgezondheid staat op het spel. In Amerika vallen de laatste dagen duizenden (trek)vogels dood uit de lucht. Zij krijgen te veel rook binnen of hebben hun vliegroute moeten aanpassen, waardoor ze over koudere gebieden vlogen waar bovendien minder voedsel te vinden was.

Dit fenomeen onderstreept de relevantie van lokale inspanningen ter bevordering van biodiversiteit en klimaatverandering op mondiale gezondheid van zowel mens, dier en planeet. Vertel ons: Maak jij je druk om het klimaat en biodiversiteit en wat doe jij om de wereld te redden
De Telegraaf - Rook van bosbranden in westen VS bereikt Europa
Reageer
  • Deel
Druk af