John Deere, de tractor-fabrikant van het onder boeren bekende groene merk, maakt het door middel van software onmogelijk om reparaties uit te laten voeren aan zijn tractoren door niet-erkende monteurs. Het bedrijf wil geen vreemde handen aan of vreemde software in zijn uiterst gesofisticeerde technologie.

Amerikaanse boeren hebben daar helemaal geen zin in. Als ze zo'n tractor hebben, vinden ze dat ze het ding moeten kunnen behandelen zoals zij dat willen. Stel je immers voor dat het kapot gaat midden in een akker terwijl de eerstvolgende reparateur vele tientallen mijlen verderop zit. Ze willen zelf kunnen sleutelen aan hun tractor.

Het lijkt een onschuldig nieuwsbericht, maar laat zien hoe software en data afnemers geheel kunnen binden aan leveranciers van spullen. Motherboard bericht uitvoerig over software die de boeren illegaal in Oekraïne kopen om het eigendom van hun tractor volledig in de hand te krijgen.
John Deere probeerde in 2016 in samenwerking met Monsanto de verzameling en verwerking van data waarmee aan precisielandbouw kan worden gedaan in handen te krijgen. De Amerikaanse Mededingingsautoriteit voorkwam de deal. Oekraïense hackers komen de boer die vrij wil blijven nu verder tegemoet.
Dit artikel afdrukken