Eerder deze week werd al bekend dat de Amerikaanse slachter en vleesverwerker Smithfield Foods zijn fabriek in Sioux Falls, South-Dakota, voor onbepaalde tijd heeft gesloten. Bij 238 van de 3.700 werknemers werd een besmetting met SAR-CoV-2 vastgesteld. Het risico om al het personeel te besmetten en het virus eventueel mee te geven aan de producten werd te groot geacht. Ook de twee andere Amerikaanse vlees- en pluimveegiganten Tyson Foods en Cargill Inc hebben hun activiteiten stopgezet.

CEO Ken Sullivan van Smithfield gaf een waarschuwing af. De sluitingen kunnen leiden tot vleestekorten in de Verenigde Staten. De lokatie in South Dakota behoort tot de grootste in het land en verwerkt bijna 5% van het varkensvlees in de VS. Sullivan waarschuwde boeren dat ze hun varkens niet meer aan de slachters kwijt kunnen en dat de sluitingen een catastrofale impact op hun bedrijven kan hebben.

Inmiddels zouden varkenshouders overwegen om biggen op de boerderij te doden om geen dieren zonder waarde te hoeven voeren.

De opbrengstprijs voor varkensvlees is gekelderd omdat de horeca zijn deuren voor het publiek heeft gesloten. Door de sluiting van de slachthuizen dreigt nu bovendien een vleestekort te ontstaan terwijl boeren mogelijk hun dieren vroegtijdig zullen doden. Een varken brengt op dit moment een prijs op die op circa een derde van de kostprijs ligt. De varkensboeren riepen de regering Trump daarom op om voor meer dan €1 miljard vlees in te kopen en het beschikbaar te stellen aan de nationale voedselbanken. Trump's minister van Landbouw, Sunny Perdue, heeft inmiddels een opkoopregeling voor melk-, rundvlees- én varkensvlees voor dat bedrag in voorbereiding. Het moet de boeren een steun in de rug geven en tegelijkertijd de bevoorrading van de bevolking verbeteren.
agrarheute - Corona-Krise: USA droht Fleischknappheit
  • Deel
Druk af