Voor de import van gas is Europa grotendeels afhankelijk van Russische pijpleidingen. Maar er is ook een andere optie, schrijft de Amerikaanse econoom Mark Mill in een opiniestuk in de Financial Times. Europa zou Amerikaans gas (Liquid Natural Gas, LNG) per schip uit de VS kunnen importeren. Als Europa evenveel gas uit de VS zou aankopen als het via de bestaande en geplande gaspijpleidingen uit Rusland haalt, zou de totale energie-importrekening van Europa met minder dan 5% stijgen, berekent Mill.

Dat kan doordat er geen investeringen nodig zijn; de bestaande infrastructuur (importterminals) functioneert op dit moment ver onder zijn capaciteit. Decennialang was het importgas-per-schip gewoon te duur. De afgelopen jaren zijn de VS veel meer gas gaan produceren door het grootschalig inzetten van schaliegaswinning. Noord-Amerika is de snelstgroeiende producent ter wereld van gas en de eigen binnenlandse markt kan al dat gas niet aan. Dat heeft tot gevolg dat LNG niet langer "een infrastructuurgerichte energiebron met hoge kosten" is maar zich ontwikkelt tot een goedkope 'commodity', een verhandelbaar bulkgoed.

Klimaatonvriendelijk
Daar zou Europa mooi gebruik van kunnen maken in de handelsonderhandelingen met de VS, moet ook Jean-Claude Juncker, de president van de Europese Commissie, deze zomer al gedacht hebben, toen hij zei dat Europa "wil overwegen Amerikaans LNG te kopen tegen 'concurrerende prijzen'."

Het zou natuurlijk wel bijzonder zijn als Nederland, dat zonder fossiele energie met een groot energietekort komt te zitten, enerzijds duurzaam van het gas gaat en anderzijds vervuilend gas gaat invoeren. Vervoer per schip is klimaatonvriendelijk; daarnaast is de winning van schaliegas door het gebruik van hulpstoffen een risico voor het milieu en zoetwaterbronnen.
Dit artikel afdrukken