WeWork richt kantoren in en verhuurt die. Het bedrijf heeft een geschatte omzet van €17 miljard; er werken 6.000 mensen. Het nieuwe beleid moet voor 2023 15 miljoen dierenlevens redden, vooral kippen. Volgens Michael McKelvey, oprichter van WeWork, is geen vlees eten je belangrijkste bijdrage aan een duurzamere wereld.

Zijn bedrijfskantines serveren nog wel vis en schaaldieren. Ook kunnen er uitzonderingen gemaakt worden voor religieuze- of dieetvoorschriften.

WeWork is mogelijk het eerste grote bedrijf dat vegetarisch eten binnen de werkmuren verplicht stelt. Nick Trachet signaleerde voor ons Belgische bedrijven die moestuinen rond of op bedrijfsgebouwen aanleggen. Tijdens de pauzes kunnen werknemers er tuinieren. Daar heerst nog geen vegetarische verplichting, maar al wel een stapje richting zelf boeren.

Dat leidt tot een vraag: mag een bedrijf, overheidsinstantie of school de eet-leefstijl van zijn werknemers (of leerlingen) bepalen? In Frankrijk klonk kritiek op schoollunches die te weinig vegetarisch waren. Moslims hadden ook kritiek. Zij vonden dat er te weinig opties zonder varkensvlees waren.

Iedere richting kiest zijn eigen steen des aanstoots.

Controle uitoefenen op voeding kan heftige reacties opwekken. ‘Meatless Monday’ werd bij Google ontvangen met een rebelse barbecue; op de Universiteit van Wageningen deelde een groep studenten gehaktballen uit tijdens Meatless Monday. McKelvey reageert laconiek op soortgelijke reacties binnen WeWork: "we hadden onze mensen ook naar een vegetarisch menu kunnen nudgen, maar dan hadden we geen discussie gehad. Van ongemakkelijke discussies leer je tenminste wat."
Dit artikel afdrukken