In de klacht die Wakker Dier tegen de WUR heeft aangespannen inzake een overdreven positief persbericht over de gezondheidsvoordelen van melk, krijgt de dierwelzijnsorganisatie steun van de Amerikaanse professor Walter Willett. Hij werkt mee aan het onderzoek en eist terugtrekking van het gehele persbericht. De WUR rectificeerde afgelopen week de kop. Hier is het oorspronkelijke bericht nog te lezen.
In een e-mail aan de Volkskrant schreef Willett:
'Uit het onderzoek bleek slechts dat er een zwakke en een nauwelijks belangrijk te noemen relatie is tussen het drinken van melk en het optreden van hart- en vaatziekten. Het is dus totaal misplaatst om in het persbericht te melden dat er een aantoonbare relatie is en niet te vermelden dat er veel meer resultaten zijn gevonden die juist wijzen op het tegendeel.'
Voort zegt hij mede namens drie co-auteurs:
'We zijn erg bezorgd over de verdraaiing van de onderzoeksresultaten. Het is des te erger omdat ik een eredoctoraat heb bij de WUR - uitgereikt door koningin Beatrix. Dit beschadigt de reputatie van de WUR en daarmee ook de reputatie van de wetenschap', aldus Willett.
Willett en de co-auteurs eisen volledige intrekking van het persbericht. Op dit moment zou overleg plaatsvinden tussen professor Marianne Geleijnse, die het onderzoek vanuit de WUR leidde, en Willett.
Lees verder op de website van de Volkskrant
Dit artikel afdrukken
'Uit het onderzoek bleek slechts dat er een zwakke en een nauwelijks belangrijk te noemen relatie is tussen het drinken van melk en het optreden van hart- en vaatziekten. Het is dus totaal misplaatst om in het persbericht te melden dat er een aantoonbare relatie is en niet te vermelden dat er veel meer resultaten zijn gevonden die juist wijzen op het tegendeel.'
Voort zegt hij mede namens drie co-auteurs:
'We zijn erg bezorgd over de verdraaiing van de onderzoeksresultaten. Het is des te erger omdat ik een eredoctoraat heb bij de WUR - uitgereikt door koningin Beatrix. Dit beschadigt de reputatie van de WUR en daarmee ook de reputatie van de wetenschap', aldus Willett.
Willett en de co-auteurs eisen volledige intrekking van het persbericht. Op dit moment zou overleg plaatsvinden tussen professor Marianne Geleijnse, die het onderzoek vanuit de WUR leidde, en Willett.
Lees verder op de website van de Volkskrant
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Wat een onzin en beneden de gordel om Willet proberen weg te zetten als een seniele, niet meer competente wetenschapper omdat zijn huid liver spots zou vertonen! Over onwetenschappelijk geneuzel gesproken.
Zie ik het verkeerd of heeft Walter Willett nogal aardig wat liver spots? In dat geval lijkt het me beter dat hij zich maar helemaal ver houdt van de nieuwe U.S. Dietary Guidelines. Te meer daar een van de committee leden, Joanne Slavin PhD, RD. heeft gezegd dat ... ‘There Is No Scientific Basis For The U.S. Dietary Guidelines’... Ik heb het vermoeden dat Willett, net als Katan, langzamerhand steeds grotere aversie begint te krijgen tegen absolute of pontificerende uitspraken. Ik herinner me een interview van een paar jaar geleden waarin hij zei: "The evidence that we have accrued really suggested not only that the type of advice that people were getting was not useful, but it could actually be dangerous, because some people were eliminating the very healthy types of fat that actually reduce heart disease rates." Ik herinner me dat woord voor woord omdat het de introductie pagina van QuinteHealthSolutions staat.
EVMI bericht wat uitgebreider over de relatie tussen Willett en de WUR:
"WUR-woordvoerder Simon Vink zegt tegen evmi.nl dat auteur van het onderzoek Marianne Geleijnse en haar team verbaasd zijn dat Willett nu tot andere conclusies lijkt te komen over het persbericht en dus over het onderzoek. "Zij heeft daar vandaag contact over met Willett."
Als blijkt dat Willett het inderdaad niet eens is met de conclusies van het onderzoek, kan hij dat kenbaar maken in een 'letter to the editor' in het American Journal of Clinical Nutrition, het wetenschappelijke tijdschrift waarin het onderzoek is gepubliceerd, stelt Vink."