Nieuw onderzoek van de American Dairy Association Mideast laat zien dat 94% van de Amerikanen voedsel verspilt. Per jaar verdwijnt 250 pounds, 113 kilo, voedsel per persoon in de vuilnisbak, gemiddeld een derde van alle gekochte boodschappen.

Voor twee derde van de Amerikanen is de reden voedsel weg te gooien het verstrijken van de houdbaarheidsdatum. Zij denken dat het voedsel na die datum niet meer veilig is om te eten. In Europa proberen we van dat fabeltje af te komen, hoewel dat niet helemaal zonder gevaren is; gelukkig bieden straks hulpmiddelen als de kunstneus uitkomst bieden.

Afval verdwijnt door gootsteen en toilet, maar ook op de composthoop of het gaat naar de kippen

In Vlaanderen bracht de overheid - voor het eerst - het voedselverlies volledig in kaart. Zelfs de restjes die in de gootsteen verdwijnen of aan de kippen in de tuin gevoerd worden, werden meegeteld. Gemiddeld gooit een Vlaming jaarlijks zo'n 37 kilo voedsel weg, blijkt uit de studie ‘Voedselverlies en consumentengedrag bij Vlaamse huishoudens’. Jaarlijks gaat het om zo'n 240.000 ton voedsel, met koffie/thee, brood en fruit als top-3. Van het weggegooide voedsel komt 55% in de restafvalzak, de gootsteen of het toilet. De overige 45% belandt in de Gft-container, op de composthoop of wordt aan huisdieren (zoals kippen dus) gegeven.

'Een betere maaltijdplanning leidt tot minder voedselverlies'
De belangrijkste redenen om voedsel weg te gooien zijn verkeerd inschatten van portiegroottes (30%) en bederf (29%). Hoe groter de kookvaardigheid en de kennis over porties en houdbaarheid, des te minder voedsel er wordt weggegooid. In grotere gezinnen blijkt het voedselverlies groter te zijn. Ook blijkt er een verband te zijn tussen voedselverlies en het plannen van maaltijden en aankopen: impulsaankopen belanden vaker in de vuilnisbak dan vooraf geplande boodschappen.

In Nederland werd in 2016 circa 41 kilo per persoon weggegooid voedsel. De Nederlandse top-3 bestaat uit brood, zuivel en groente.

Lekkere tips
Zowel in de VS als bij ons barst het inmiddels van de tips om verspilling te voorkomen. Altijd handig om te weten: gebruik in je koelkast de first in first out-methode. Zet oudere producten voorin zodat deze niet vergeten worden. Ook de plek in de koelkast maakt verschil. Melk in de koelkastdeur warmt wat meer op door het regelmatig openen van de koelkast. Zet het pak liever achterin op een koelere plank. Voedselverspilling tegengaan vraagt ook creativiteit. Een half pakje slagroom nodig voor een recept? Bedenkt alvast wat je met de andere helft kunt maken. Groente voorbij hun hoogtepunt van versheid? Maak een soep, roerbakgerecht of smoothie. Er zijn bovendien volop sites en kookboeken om je laten inspireren.
Dit artikel afdrukken