De FDA ziet de noodzaak om het begrip ‘healthy’ met betrekking tot voedingsmiddelen aan te passen aan de huidige stand van de wetenschap en de geldende Dietary Guidelines for Americans, de officiële richtlijnen voor gezonde voeding. De inspraakronde sluit op 28 december. Tot die tijd kan iedereen suggesties doen, ook voor welk symbooltje gebruikt moet worden. De Amerikaanse burger kan zijn commentaar op de voornemens op de site van de FDA kwijt.
Om als ‘gezond’ aan de man gebracht te mogen worden moeten voedingsmiddelen een minimale hoeveelheid gezonde ingrediënten bevatten (bijvoorbeeld fruit, groente en zuivel) en een maximale hoeveelheid ongezonde (vet, zout en suiker)Claim
Dat nieuwe symbooltje mogen fabrikanten dan op hun producten zetten als die voldoen aan de bijgestelde voorschriften. Er gelden sinds 1994 al regels voor de claim dat iets ‘healthy’ is, maar die zijn volgende de FDA achterhaald. Zo is zalm nu nog officieel ongezond vanwege het vet, terwijl iedereen inmiddels weet dat dat onmisbare gezonde vetten zijn.
Om als ‘gezond’ aan de man gebracht te mogen worden moeten voedingsmiddelen een minimale hoeveelheid gezonde ingrediënten bevatten (bijvoorbeeld fruit, groente en zuivel) en een maximale hoeveelheid ongezonde (vet, zout en suiker). Er geldt nu geen bovengrens voor toegevoegde suiker. Dat kan niet langer, stelt de FDA. De limiet voor natrium zal worden 10% van de Dagelijks Aanbevolen Hoeveelheid per portie (230 milligram per portie).
De introductie van het Amerikaanse Vinkje zal het resultaat zijn van een serie maatregelen. Opvallend, maar niet vreemd gezien de traditionele invloed van de voedingsindustrie op Amerikaans overheidsbeleid, zijn de ‘vrijwillige’ verlaging van zout en de omzichtige poging het debat over suiker te voeren. Dit zijn de doelen:
- Ontwikkeling van een front-of-pack (FOP) labelsysteem om snel en gemakkelijker voedingsinformatie door te geven zodat consumenten gezonde beslissingen kunnen nemen.
- Het vergemakkelijken van het beschikbaar stellen van voedingsinformatie bij online boodschappen doen.
- Het natriumgehalte van levensmiddelen in de voedselvoorziening verlagen, onder meer door herziene, lagere vrijwillige natriumreductiedoelstellingen voor de industrie vast te stellen.
- Het houden van een openbare vergadering over toekomstige stappen die de federale regering zou kunnen nemen om het verminderen van de consumptie van toegevoegde suiker te vergemakkelijken.
Marketing
Over het algemeen wordt er positief gereageerd op het initiatief van de FDA. Marion Nestle, het geweten van de voedingskunde in de Verenigde Staten, bekijkt het plan neutraal. Het plan gaat uit van het benadrukken van het positieve (‘kies dit!’), niet het negatieve (‘laat staan!’). Suiker wordt aangepakt, maar Ultra Processed Food wordt niet genoemd (het meeste UPF zal toch niet voor een Vinkje in aanmerking komen, denkt Nestle). Maar het Amerikaanse Vinkje (zie hieronder de voorstellen voor het logo) zal vooral een marketing tool zijn, want een ‘healthy’-label gaat niet over gezond eten, maar over eten verkopen.
De kwaliteit van een dieet wordt bepaald door de individuele persoon, zijn levensstijl en de totale mix van levensmiddelen, niet door afzonderlijke ingrediënten of levensmiddelenIn de vroegste reacties is al wel ook kritiek te lezen. Het labelen van levensmiddelen als ‘gezond’ op zich heeft weinig betekenis, want de ‘gezondheid’ is geen eigenschap van voeding, maar van mensen. De kwaliteit van een dieet wordt bepaald door de individuele persoon, zijn levensstijl en de totale mix van levensmiddelen, niet door afzonderlijke ingrediënten of levensmiddelen. Dat maakt zo’n Vinkje in feite geheel zinloos. Dat ligt in lijn met de inzichten van de personalised nutrition, die juist nu zoveel aandacht krijgt. Per persoon kan de reactie op voeding sterk verschillen, waarmee gezegd is dat hetzelfde voedingsmiddel voor de één gezond is en voor de ander ongezond. Dat maak generieke voorschriften gratuit.
Debacle
Misschien moet iemand het uitgebreide Vinkjes-dossier van Foodlog vertalen en beschikbaar stellen aan de FDA. Na een debat in het Leidse Museum Boerhaave, werd deze maand alweer zes jaar geleden Vinkje uit de Warenwet geschrapt. Dat gebeurde wegens ‘onvoldoende maatschappelijk draagvlak,’ zoals het toen heette. Door alle geharrewar over de opvolger Nutri-Score, en vooral de dubieuze rol van Italië daarbij, zijn we dat alweer vergeten.
Destijds opende de Consumentenbond de aanval op het Vinkje van de stichting Ik Kies Bewust, en met succes. Minister Schippers besloot niet alleen het verwarrende blauwe Vinkje (‘bewuste keuze’), maar ook het groene Vinkje (‘gezondere keuze’) uit te faseren. Na tien jaar was het Vinkje ter ziele en werd vervangen door een app.
Herlezing van de discussie van destijds leert dat de plannen van de FDA met het FOP-logo akelig dicht in de buurt komen van wat in Nederland het blauwe en groene Vinkje hebben opgeleverd. Met die kennis in het achterhoofd kunnen we de FDA veel wijsheid en sterkte toewensen.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Zolang dit niet bij de bron wordt aangepakt, zijn we in 2050 nog bezig met vinkjes, heeft iets weg van het 'stofjesdenken'. Waarom waren er vroeger geen vinkjes?
Van oudsher leerde men maaltijden bereiden van je ouders, oudere zus, oma of op de huishoudschool. Destijds was leren koken een 'must', in ieder geval voor vrouwen. Potjes Olvarit zijn iets van de laatste tijd (na 1945 wikipedia), niet lang daarna begon de noodzaak om voedingsleer en maaltijdbereiding te leren te vervagen.
De bron (ouders, oma, huishoudschool) is mede door de vrouwenemancipatie nagenoeg verdwenen. Wel zijn ook mannen meer gaan koken, wat vroeger ongebruikelijk was.
Wat is er over van de essentiële basis kennis en vaardigheden voor het leven? Hoeft gelukkig niet meer, op een grote zak chips staat 1200kCal en dat is toch genoeg?
Wat mij betreft wordt het wél tijd om voedingsleer en elementaire kookkunsten op school als verplicht vak in te voeren. Hierbij horen ook in grote lijnen de eetgewoontes bij verschillende culturen, gezondheidsleer, eigenschappen van vers, bewerkt en ultra bewerkt.
Maar nog steeds worden kinderen
klaargestoomd om te presteren
klaargestoomd voor de Citotoets
klaargestoomd voor een bestaan op sociale media
klaargestoomd voor de Westerse prestatiemaatschappij die zij niet zelf hebben gekozen
klaargestoomd op veel te jonge leeftijd voor de kenniseconomie
klaargestoomd voor een vervolgopleiding, en nog een vervolgopleiding, vervolgopleiding
klaargestoomd om digitaal vaardig te worden
Wat is er over van de voedingsleer, gezondheidsleer, kookvaardigheden?
Kennelijk nog niet, Dennis.
Ja Dick, #8, de Zondeval. We hebben gegeten van de Boom van Kennis van Goed en Kwaad en dat moeten we tot op heden bezuren, als ik mijn Godsdienstleraar meneer Lamsma goed heb begrepen. We zijn de Tuin van Eden uitgestuurd en leven nu in de wereld die de Schriftgeleerde Dennis adequaat beschrijft in #9 , het consumptieparadijs. Vijgenbladeren helpen niet meer tegen de schande. Ik las vandaag dat de Goddelijke Elstars aan de bomen blijven hangen dit jaar omdat het te duur is ze te plukken. Kan iemand mij daar een exegese van geven? (Je ziet, ik schrijf alles, ook Zijn Naam uiteraard, met hoofdletters, want je weet maar nooit).
Zijn we daar nog niet dan, Jan Peter van Doorn?
Pas als de markt gewonnen heeft en iedereen op apegapen ligt gaat er wat gebeuren.