Kokosolie is net zo ongezond als rundvet en boter, zegt de American Heart Association. Dat meldt de BBC. Het tropische vet heeft een gezonde reputatie, maar volgens het rapport zijn er geen goede studies die dat onderbouwen. Kokosolie bestaat voor 82% uit verzadigd vet, meer dan roomboter (63%), rundvet (50%) en varkensreuzel (39%). Het verzadigde vet verhoogt het ‘slechte’ LDL-cholesterol, schrijven de onderzoekers. "Daardoor kunnen hart- en vaatziekten ontstaan,” aldus het rapport. “Het heeft geen bekende compenserende gunstige effecten. Daarom adviseren wij het niet te gebruiken." Hart- en vaatziekten veroorzaken jaarlijks ruim 17 miljoen sterfgevallen wereldwijd.
BBC - Coconut oil 'as unhealthy as beef fat and butter' - BBC News
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Een persberichtje voor $500.000, zou ik gewoon doen:
Bayer en via Nina Teicholz
#31 Dick,
Dat Dennis een enorm traject nodig heeft vind ik veelal geen probleem, want zijn uitleg is (wat mij betreft) meestal zowel goed leesbaar als goed onderbouwd.
De Huffingtonpost vond een interessante passage in het rapport van de AHA.
Nestled in this report was this specific conclusion:
“Finally, we note that a trial has never been conducted to test the effect on CHD (Coronary Heart Disease) outcomes of a low fat diet that increases intake of healthful nutrient dense carbohydrates and fibre-rich foods such as wholegrains, vegetables, fruits and legumes that are now recommended in dietary guidelines”.
The bigger story here, I believe, isn’t whether we should be eating coconut oil or not, but that the American Heart Association are stating that the low-fat guidelines that we have had within our food system for the past 30-40 years, has never actually been tested!
Een commentaar van Grant Schofield, hoogleraar Public Health in Nieuw Zeeland:
THE EMPIRE STRIKES BACK – AMERICAN HEART ASSOCIATION GETS PRESIDENTIAL ON SATURATED FATS.
Overigens: groot compliment aan Dennis!
In verband met al die tegenstrijdige adviezen gebruiken wij hier diverse soorten vetstof, want zowel verharde (boter, kokosolie) als vloeibare (diverse soorten).
Afhankelijk van het soort gerecht, de mate van verhitting en onze smaak bepalen we dan welke vetstof we voor een gerecht gebruiken.
Het advies ‘eet gevarieerd en met mate’ betrek ik dus ook maar op het soort vetstof.
Doen we dan iets dat opeens minder gezond blijkt te zijn dan hoef ik maar weinig aanpassingen te doen.
Mijn cholesterol is vorig jaar april voor het eerst getest en alle waarden (Cholesterol, Triglyceriden, HDL-cholesterol, LDL-cholesterol, Cholesterol/HDL ratio) vielen binnen de normen die zijn vastgesteld voor gezonde personen (geen sterretjes op de print).