Het onderzoek start deze maand. De Krat zal deelnemers van het onderzoek van ingrediënten voorzien die gezond worden geacht op basis van de richtlijnen van een Mediterraan dieet.

Onderzoek
Het AMC onderzoekt de invloed van de variëteit in darmflora op de stofwisseling. Deelnemers met overgewicht krijgen tijdens het onderzoek een darmfloratransplantatie van mensen met een gezond gewicht en een normale stofwisseling. De helft van de deelnemers valt onder de controlegroep en krijgt hun eigen darmflora toegediend. Na 8 weken meten de onderzoekers het verschil in darmflora en gewicht/stofwisseling tussen beide groepen.

Dieet
Om het verschil goed te kunnen meten is het belangrijk dat de deelnemers gedurende het onderzoek hetzelfde dieet volgen. Volgens Annefleur Koopen van het AMC is er eerder onderzoek gedaan naar de invloed van darmfloratranplantaties op de stofwisseling, maar werd het menu van de deelnemers nooit meegenomen in de resultaten terwijl dit hier wel invloed op kan hebben. Daarom kwam het AMC op het idee om deelnemers een Mediterrane box van De Krat te laten bezorgen met recepten voor het ontbijt, lunch en avondeten.

De Krat
Het doel van de mediterrane krat is dat de deelnemers gedurende het onderzoek gezond en hetzelfde eten. De speciale krat is ontwikkeld voor 5 dagen per week en bevat onder andere veel groenten, geen rood vlees, veel vis, een beetje kip, peulvruchten en veel olijfolie en noten. ‘’Het zou een leuke bijkomstigheid zijn als de deelnemers ook gaan inzien hoe lekker het is om volgens deze richtlijnen te koken en te eten’’, zegt Eefje Brugman van De Krat.

Allerhande Box
Eerder dit jaar ging het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) een samenwerking aan met Albert Heijn. Patiënten die behandeld waren voor een hartinfarct konden 3 weken vrijwillig gebruik maken van de Allerhande Box ter stimulering van een gezonder voedingspatroon en om het risico op herhaling van hart- en vaatziekten te verlagen.
Dit artikel afdrukken