Terwijl hier heftig gedebatteerd werd over ambachtelijkheid, kreeg ik een artikel over een Franse croissantenrel. Ambacht blijkt wel degelijk verschil te maken. Ambachtelijke croissants bevatten nl. minder transvet.
Dat viel te lezen in de Marianne van eind april. Het probleem zat 'm erin dat McDonald's Hamburgers straks niet naar het hoge BTW-tarief van 19,6% gaan, maar lekker op 5,5% blijven. Jazeker, want de Fransen pakken aan als ze aanpakken. Daar geen Ik Kies Bewust-logo's maar meteen een echte vettax via de BTW. Goed en fout zie je daar straks aan de prijs, niet aan het labeltje. Gevolg is alleen dat de good old croissant verdwijnt. Ze zijn nl. nogal bewerkelijk en dus duur om met de hand te maken. Industriële zijn stukken goedkoper. Aangezien ook een Fransman liever niet teveel betaalt, koopt het overgrote deel van de 'warme' bakkers imitatie-croissants in. Zo uit de fabriek. Om ze lekker lang houdbaar te maken, krijgen ze een stoot transvetten mee. Die bederven immers niet, maar behoren wel tot de allerfoutste vetten. Daarom dreigen alle croissants nu in het hoge tarief te verwijnen.
Wat nu? De ambachtelijke croissant vrijstellen? Fraude en hoon zal het lot van de overheid zijn. Lastig dus, want een eetmonument zou zomaar kunnen uitsterven.
Maar je ziet: ambacht maakt uit. Hoewel ... waarom zou er geen dagverse croissant uit de fabriek mogelijk zijn? Dan was er helemaal geen probleem geweest, Zou het niet domweg om kwaliteit draaien?
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
40-tigj.geleden zei ik bij de Franse bakker en nog steeds trouwens,croissant au beurre.Dat zit niet alleen in het broodje gebakken,maar ook in mij.Dat betekent naar mijn beste weten,met roomboter.Dan had je de naturel,beduidend lichter van kleur en ook veel minder boterachtig overkomend.Maar naturel kan ook betekenen zonder au chocolat b.v.Ik heb ook een croissant gehad[afgelopen vakantie],die meer naar de cakesmaak en substantie ging.
Verder is het broodassortiment behoorlijk uitgebreid met:pain complet,pain cereal,pain de campagne,pain et noix etc.
Dan heb je nog de befaamde stokbroden[zeer handig,want je weet meteen dat er een bakker is,omdat de bevolking ermee onder zijn of haar arm loopt],van half en de hele lange,maar ook gewoon pain,die ik persoonlijk lekkerder vind dan de stokbroden.
Eigenijk is het helemaal niet goed voor mij te reageren.Ben net een paar dagen thuis en heb alweer heimwee naar terug.Zit ook nog in het Franse eetritme.He,dit terzijde.
Voor de liefhebber: bezoek mijn blog van 7 juli vorig jaar, daar staat de achtergrond van de croissant en het helemaal niet zo unieke karakter van het halvemaanvormige broodje toegelicht.
www.spinazieacademie.nl/landentuinbouw
Voor de liefhebbers hier de historie van deze lekkernij. Overigens , toen ik in Frankrijk woonde(2002-2003) kwam ik erachter dat er twee versies te koop waren bij de bakker. Ook zag ik de meeste Fransen met een stokbrood/flute weggaan. Ook in Frankrijk is de croissant een duur broodje ik betaalde er in 2003 al 0,65 eurocent voor in Lorgues.
Ik zou het wel opmerkelijk vinden als in een "ambachtelijk" product marga- of halvarine zou worden gebruikt...
Is de bladerdeegcroissant (de 19e eeuwse opvolger van de Kipferl)te dateren uit de tijd vóór de korstmargarine? Zo ja, dan is de croissant van oorsprong een roomboterbakwerkje, maar is de klad er al lang ingekomen. Of is het zo dat de Nederlandse croissant met korstmargarine gemaakt wordt, maar de Franse gewoon met boter?