Gisteren werd bij IJssalon Metropolitan het ambachelijk ijsseizoen geopend met de presentatie van het Trendrapport 2013: 'Ambachtelijk ijs smaakt naar meer'. Namens de Vereniging van Ambachtelijk IJsbereiders (VAIJ) onthulde Kees Raat chocolade als ‘de smaak van 2013’.

In het rapport komen de trends in ambachtelijk ijs aan bod. Consumenten zijn steeds bewuster met eten bezig en keren terug naar de basis. Pure basissmaken scoren dan ook hoog in ijs. Kees Raat: "Een kwestie van dicht bij de oorsprong blijven zonder al te veel poespas. Mensen kiezen steeds meer voor pure basissmaken. Die moeten dan wel waanzinnig goed gemaakt worden, van de beste ingrediënten.”

Die ingrediënten worden dus steeds belangrijker. Niet alleen werken de ijsbereiders graag met lokale leveranciers, ook stappen ze meer en meer over van sausjes en smaakstoffen naar de oorspronkelijke, echte, ingrediënten. Dus zelf pistachenootjes roosteren en espresso's zetten voor het koffieijs. En geen bevroren vruchtenpulp meer, maar vers aangeleverde aardbeien en frambozen van telers uit de buurt. Het kost meer tijd en vaak ook geld, maar laat zich in het ambachtelijke ijs terugproeven. Liefst in de vorm van herkenbare stukjes en brokken, blijkt uit de volgende trend: "Des te meer stukjes erin zitten, des te beter wordt de beleving van het ambachtelijke ijs", meldt het rapport.

De laatste trend, waar gisteren fraaie staaltjes van te proeven waren, is de samenwerking met restaurants. IJs wordt niet alleen meer als dessert ingezet, maar als volwassen onderdeel van de maaltijd. Gisteren presenteerden restaurant Anna en ijssalon Metropolitan een drietal voorbeelden van zo'n onverwachte samenwerking. Aardappelijs bij de coquille, doperwtensorbet met roggebrood en spek en - de topper - knolselderij-ijs bij filet americain met oestergarnituur. A match made in heaven.

Ambachtelijke ijsmakers timmeren behoorlijk aan de weg. Aanstaande zondag, 24 maart, blijkt de eerste officiële Europese dag van het Ambachtelijk IJs te zijn. Daarop aansluitend begint maandag de Week van het Ambachtelijk IJs met de feestelijke bekendmaking van de IJssalon van het Jaar 2013 in het IJscentrum te Wageningen.

Ambachtelijk ijs smaakt zelfs het Europarlement naar meer. Daar werd namelijk besloten tot het instellen van de eerste officiële Ambachtelijke IJsdag.

Fotocredits: de 7 smaken chocolade-ijs van Metropolitan, Foodlog Media
Dit artikel afdrukken