De schil van de granaatappel (niet de pitjes) bevat een stofje dat mogelijk het ontstaan van de ziekte van Alzheimer remt. Dat concludeert de farmacoloog Olumayokun Olajide na twee jaar onderzoek. Met een collega van de universiteit van Huddersfield, Verenigd Koninkrijk, wil hij een medicijn ontwikkelen.

Punicalagin
Het stofje is punicalagin, een polyfenol. Polyfenolen zijn een grote groep antioxidante stoffen, die vooral in de schil van alle mogelijk soorten fruit voorkomen. De remmende werking op ziektes als alzheimer, kanker en hart- en vaataandoeningen is al lange tijd bekend, ook uit de ervaringen van natuurgeneeswijzen.

Dat het drinken van versgeperst fruit- en groentesap de ontwikkeling van alzheimer en andere ziekten met een vermeende inflammatoire oorsprong kan remmen, is niet nieuw. De aanbeveling om veel fruit en groente te eten is deels op deze aanwijzingen gebaseerd.

Aanwijzingen, maar weinig bewijs
Het wetenschappelijke bewijs van de afzonderlijke effectiviteit van de duizenden polyfenolen uit groente en fruit is niettemin moeilijk te geven. Olajide verwacht dat zijn nieuw te ontwikkelen medicijn werkt als ontstekingsremmer van specifieke hersencellen.
Dit artikel afdrukken