Bij sommige mensen roept een dergelijk bakkie troost vooral weerzin op. Ze vinden het procedé smakeloos en hebben medelijden met de dieren die het zware werk doen. Bovendien verdwijnt de bes om de koffieboon in de olifant of de civetkat, en dat is zonde. Coffee Flour, bijvoorbeeld, maakt meel van het overschietende vruchtvlees. Dat is heel gezond want de bes zit vol gezonde anti-oxidanten, vezels en ijzer.

Om loewak-liefhebbers tegemoet te komen ontwikkelde Edgar Salgado van Break The Cup een nieuwe manier om koffie te fermenteren: hij dompelt de bonen onder in hete thermische bronnen in Costa Rica. Volgens Salgado worden de bonen er schoner van en smaken ze minder zuur. Daar komt nog eens bij dat deze heet-water-loewak minder toxines bevat dan de originele. Professionele koffieproevers, zegt Salgado, zijn onder de indruk van van de kwaliteit van zijn koffie. Zijn bonen liggen lichter op de maag en drukken minder op het geweten.

Overigens ontdekte Nick Trachet onlangs nog een fermentatiewijze. Ook geiten lusten wel pap van koffiebonen. Hoe dan ook, heet water is natuurlijk veel onschuldiger.
Dit artikel afdrukken