Goud betalen liefhebbers voor koffiebonen die zijn opgegeten en weer uitgescheten door olifanten en civetkatten. Volgens hen bestaat er geen zachtere koffie dan de kopi loewak en het heeft ook zo’n apart aroma. De pitten zijn in het spijsverteringskanaal gefermenteerd, vandaar. Deze liefhebbers betalen flink voor hun genot, de prijs bedraagt rond de €6.000 per kilo.
Bij sommige mensen roept een dergelijk bakkie troost vooral weerzin op. Ze vinden het procedé smakeloos en hebben medelijden met de dieren die het zware werk doen. Bovendien verdwijnt de bes om de koffieboon in de olifant of de civetkat, en dat is zonde. Coffee Flour, bijvoorbeeld, maakt meel van het overschietende vruchtvlees. Dat is heel gezond want de bes zit vol gezonde anti-oxidanten, vezels en ijzer.
Om loewak-liefhebbers tegemoet te komen ontwikkelde Edgar Salgado van Break The Cup een nieuwe manier om koffie te fermenteren: hij dompelt de bonen onder in hete thermische bronnen in Costa Rica. Volgens Salgado worden de bonen er schoner van en smaken ze minder zuur. Daar komt nog eens bij dat deze heet-water-loewak minder toxines bevat dan de originele. Professionele koffieproevers, zegt Salgado, zijn onder de indruk van van de kwaliteit van zijn koffie. Zijn bonen liggen lichter op de maag en drukken minder op het geweten.
Overigens ontdekte Nick Trachet onlangs nog een fermentatiewijze. Ook geiten lusten wel pap van koffiebonen. Hoe dan ook, heet water is natuurlijk veel onschuldiger.
Dit artikel afdrukken
Om loewak-liefhebbers tegemoet te komen ontwikkelde Edgar Salgado van Break The Cup een nieuwe manier om koffie te fermenteren: hij dompelt de bonen onder in hete thermische bronnen in Costa Rica. Volgens Salgado worden de bonen er schoner van en smaken ze minder zuur. Daar komt nog eens bij dat deze heet-water-loewak minder toxines bevat dan de originele. Professionele koffieproevers, zegt Salgado, zijn onder de indruk van van de kwaliteit van zijn koffie. Zijn bonen liggen lichter op de maag en drukken minder op het geweten.
Overigens ontdekte Nick Trachet onlangs nog een fermentatiewijze. Ook geiten lusten wel pap van koffiebonen. Hoe dan ook, heet water is natuurlijk veel onschuldiger.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 30 november krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 30 november krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook