Hoe hoger de prijzen voor groenten zijn ten opzichte van snacks, hoe groter de kans op een ongezond voedingspatroon. Dat zou blijken uit Amerikaans onderzoek. Wetenschappers van de Drexel University in Philadelphia onderzochten van 2.765 individuen uit 6 Amerikaanse steden wat zij aten en hoeveel zij geld zij daaraan uitgaven. Er zijn nog maar weinig studies gedaan waarbij prijzen en prijsverschillen gerelateerd zijn aan het voedingspatroon.

De onderzoekers ontdekten dat gezonde voeding hun proefpersonen bijna 2 keer zoveel kostte als ongezonde. Een portie zuivel, groente of fruit kostte $0,60 tegen $0,31 voor een portie chips, snoep of koekjes. Een groter prijsverschil werkte een ongezond voedselpatroon in de hand, vooral onder mensen met inkomens in het middensegment of hoger. Volgens de onderzoekers zijn gezonde producten voor lage inkomens zelfs op hun voordeligste prijspunt waarschijnlijk al te duur; voor hen was het prijsgat-effect dan ook kleiner.
When vegetables are closer in price to chips, people eat healthier, Drexel study finds - Scienmag: Latest Science and Health News
Reageer
  • Deel
Druk af